Käte Hamburger

Käte Hamburger

Käte Hamburger ( Hamburg , 21. rujna 1896. - Stuttgart , 8. travnja 1992. ) bila je germanistica , književna znanstvenica i filozof. Bila je profesorica na Sveučilištu u Stuttgartu .

Hamburger je doktorirala 1922. u Münchenu . Protjerana od strane nacista zbog njezinog židovskog podrijetla, emigrirala je u Švedsku 1934., gdje je živjela do 1956., zarađujući za život kao profesorica jezika, novinarka i spisateljica. Po povratku u Njemačku nastavila je svoju sveučilišnu karijeru, pišući, među ostalima, o Thomasu Mannu i Raineru Mariji Rilkeu .

Njezino ispitivanje ontološkog statusa književnih objekata u Die Logik der Dichtung (1957.; prevedeno na engleski kao Logika književnosti, 1973.) utvrdilo je njen ugled u polju književne teorije . Zajedno s Eberhardom Lämmertom i Franzom Karlom Stanzelom , Hamburger je 1950-ih pridonio preorijentaciji germanistike u Njemačkoj u smjeru racionalne i analitičke metodologije.


Naslovi u ponudi

Istina i estetska istina

Istina i estetska istina

Käte Hamburger

Knjiga razmatra odnos istine i umjetnosti i postavlja pitanje je li estetska istina još uvijek legitimna estetička kategorija.

Svjetlost, 1982.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,52