Petar Volk

Petar Volk

Rođen je 9. studenog 1931. godine u Bosanskom Petrovcu. Poslije završetka Banjalučke gimnazije, studirao je u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu završio književnost. Školovanje je nastavio u Pragu, u kome je 1971. godine doktorirao filmsku i kazališnu estetiku. Drugi doktorat iz oblasti teorije filma uradio je na beogradskom Univerzitetu umjetnosti 1986. godine. Jedno vrijeme u Sarajevu radio je kao dramaturg i kritičar, a potom se preselio u Beograd.

Volk je, između ostalog, bio i direktor Festivala jugoslavenskog filma i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, kada je pokrenuo časopis "Teatron". Za vrijeme njegovog mandata u JDP u ovu kuću dolazili su i ugledni strani reditelji - Franko Zafireli iz Italije, Tavstanogov iz Rusije, Ježi Jarocki iz Poljske. U istom tom razdoblju realizirana su i uspješna gostovanja JDP u inozemstvu. Predstave "Vasa Železnova", "Dundo Maroje" i "Pučina" gostuju u Moskvi i Lenjingradu, "Otelo" i "Dundo Maroje" u berlinskom Deutsches teatru, a "Šamar" u Drezdenu.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu bio je redovni profesor i šef Katedre za teoriju i istoriju, predsednik upravnog odbora Instituta za film. Objavio je šezdesetak knjiga, među kojima su i one o glumačkim velikanima Milivoju Živanoviću, Dobrici Milutinoviću, Žanki Stokić. Posebno se posvetio povijesti kazališta na ovim prostorima, od prve polovine 19. vijeka do suvremenog kazališta.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima je i Oktobarska nagrada grada Beograda. Bio je u braku s glumicom Mirjanom Kodžić, s kojom je dobio kćer Maju Volk.


Naslovi u ponudi

Iluzije: Život sa filmom

Iluzije: Život sa filmom

Petar Volk

Volk se ovom knjigom brani od zaborava, mada ga, kako veli, zanima kada će posljednji put vidjeti film i koji film. U svakom slučaju, čitaocima koji vole memoarsku literaturu evo prilike da saznaju životopis glave jedne umjetničke porodice Beograda.

Institut za film, 2003.
Srpski. Latinica. Broširano.
6,51 - 6,53