Knjige

Predstavljamo Vam neke od knjiga iz naše ponude. Pregled svih knjiga dostupan je po kategorijama. Za brzi pronalazak željenog naslova možete koristiti i tražilicu.

Mladen Veža - ilustracija i oprema publikacija 1933-1983.

Mladen Veža, Zdenko Tonković
Mladen Veža - ilustracija i oprema publikacija 1933-1983.

Uvodna studija - Zdenko Tonković: Uz ilustracije Mladena Veže

Muzej za umjetnost i obrt, 1985.Broširano.

HHhH

Laurent Binet
HHhH
Fraktura, 2015.Broširano.

Ruski rulet

Goran Tribuson
Ruski rulet

Emanuel Mohr, ciničan bogatun sumnjive prošlosti, dolazi u Zagreb i sa sobom iz Pariza dovodi artističku družinu koja uprizoruje pornografske » žive slike«. Agramerska je javnost šokirana.

Targa, 1995.Broširano.

Robespierre

Carry Brachvogel
Nolit, 1937.Broširano.

Naselja u istočnoj Hrvatskoj krajem 17. i početkom 18. stoljeća

Naselja u istočnoj Hrvatskoj krajem 17. i početkom 18. stoljeća

Na kraju knjige nalazi se presavijena zemljopisna karta Slavonije iz 1745. godine.

Državni arhiv u Osijeku, 2000.Broširano.

Matis u sovjetskim muzejima

Antonina Nikolaevna Izergina
Matis u sovjetskim muzejima
Mladinska knjiga, 1985.Tvrde korice s ovitkom.

Astralije

Nikola Šop
Astralije

Djelujući izvan pomodnih struja i tendencija, Šop je izgradio originalan i prepoznatljiv pjesnički izraz koji ga uvrštava u vrh hrvatske poezije te privlači pozornost mnogih hrvatskih i inozemnih kritičara.

Mladost, 1961.Broširano s ovitkom.

Opadanje i propast Rimskog carstva

Edward Gibbon

„Povijest je tek nešto više od niza zločina, gluposti i nesreća čovječanstva. - Edward Gibbon“

Dosije, 2007.Broširano.

Povijest hrvatskoga kazališta

Nikola Batušić
Povijest hrvatskoga kazališta
Školska knjiga, 1978.Tvrde korice s ovitkom.

Troice - Sergieva Lavra. Chudozestvennye pamjatniki.

Trojice-Sergijeva lavra je najvažniji ruski pravoslavni samostan (statusa lavre) i duhovno središte Ruske pravoslavne crkve. Njen iznimni arhitektonski kompleks je 1993. godine upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Искусство, 1968.Tvrde korice s ovitkom.
Umjetnost
Enciklopedija hrvatske umjetnosti

Enciklopedija hrvatske umjetnosti

Nenad Cambi, Lelja Dobronić, Igor Fisković, Želimir Koščević

Enciklopedija hrvatske umjetnosti nezaobilazna je stručna enciklopedija koja obrađuje tradicionalne discipline likovne umjetnosti – slikarstvo, kiparstvo, arhitekturu i primijenjenu umjetnost.

Donosi i građu iz širega područja kulturne povijesti te obuhvaća znanstvene discipline poput arheologije, etnologije, muzeologije ili zaštite spomenika.

Biografski su članci posvećeni djelovanju umjetnika, istraživača, povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara, a niz tekstova o arheološkim nalazištima, samostanskim sklopovima, dvorcima, skupinama stećaka i gradovima čini iscrpan topografs...

Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 1995.Tvrde korice s ovitkom.

Lisistrata

Aristofan

Ova Aristofanova komedija izvorno je izvedena u Ateni 411. pr. ne. To je komični prikaz pokušaja žena da okončaju Peloponeski rat uskraćujući svim muškarcima seksualni odnos, što je bila jedina stvar do koje je ovima bilo stalo.

Akia Mali princ, 2018.Tvrde korice.

Caravaggio

Gilles Lambert

#19. Svaka knjiga u Taschenovoj seriji Basic Art sadrži detaljan kronološki sažetak umjetnikova života i rada, koji pokriva kulturnu i povijesnu važnost umjetnika, približno 100 ilustracija u boji s objašnjenjima, sažetu biografiju.

Taschen, 2006.Broširano.

Malograđani

Maksim Gorki

Malograđani su prvo dramsko djelo Maksima Gorkog. Počeo ga je pisati kao već slavan prozni pisac godine 1900. - nakon dugih razgovora s Čehovom i oduševljen njegovim Ujka Vanjom u interpretaciji Moskovskog hudožestvenog teatra.

Nakladni zavod Hrvatske, 1949.Broširano s ovitkom.
Hieronymus Bosch: Između Raja i Pakla

Hieronymus Bosch: Između Raja i Pakla

Walter Bosing

#13. Svaka knjiga u Taschenovoj seriji Basic Art sadrži detaljan kronološki sažetak umjetnikova života i rada, koji pokriva kulturnu i povijesnu važnost umjetnika, približno 100 ilustracija u boji s objašnjenjima, sažetu biografiju.

Taschen, 2006.Broširano.
Edgar Degas

Edgar Degas

Bernd Growe

#10. Svaka knjiga u Taschenovoj seriji Basic Art sadrži detaljan kronološki sažetak umjetnikova života i rada, koji pokriva kulturnu i povijesnu važnost umjetnika, približno 100 ilustracija u boji s objašnjenjima, sažetu biografiju.

Taschen, 2006.Broširano.

Enformel u Beogradu

Lazar Trifunović

Lazar Trifunović kao kritičar i povjesničar beogradskog enformela napisao je neke od najvrednijih stranica srpske umetničke kritike i teorije, kao što su, izložba „Beogradski enformel (mladi slikari)“ 1962. i izložba i studija „Enformel u Beogradu“ 1982.

Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, 1982.Broširano.

Trsteno

Aleksandar Ugrenović

Ilustrirao Željko Hegedušić. Crteže biljaka izradila Zdenka Sertić.

Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, 1953.Broširano s ovitkom.

Pierre-Auguste Renoir: San o harmoniji

Peter H. Feist

#14. Svaka knjiga u Taschenovoj seriji Basic Art sadrži detaljan kronološki sažetak umjetnikova života i rada, koji pokriva kulturnu i povijesnu važnost umjetnika, približno 100 ilustracija u boji s objašnjenjima, sažetu biografiju.

Taschen, 2006.Broširano.

Rođenje tragedije

Friedrich Nietzsche

Rođenje tragedije iz duha glazbe djelo je njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea objavljeno prvi put 1872. godine. Ovo je njegovo prvo objavljeno filozofsko djelo i zajedno s Nesuvremenim razmatranjima predstavlja rani period njegova filozofiranja.

Misao, 2011.Broširano.
Sabor u Topuskom

Sabor u Topuskom

Treće zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske, 8-9. svibnja 1944.

Državno nakladno poduzeće Hrvatske, 1945.Broširano.

Moj srpski rod - moj hrvatski dom

Olga Carević

Knjiga pisama i svjedočanstava iz vremena uoči i iz razdoblja Domovinskog rata hrvatske znanstvenice i humanitarke srpskog porijekla Olge Carević.

Hrvatska sveučilišna naklada, 1993.Broširano.

Povijesni i zemljopisni opis Kraljevine Slavonije i Vojvodstva Srijema

Friedrich Wilhelm von Taube

Povijesni i zemljopisni opis Kraljevine Slavonije i vojvodstva Srijema, koji je von Taube objavio u Leipzigu 1777.-1778. godine.

Državni arhiv u Osijeku, 2012.Broširano.

Kultura Hrvata kroz 1000 godina

Josip Horvat

Prvi svezak, drugo izdanje.

Nakladni zavod Ante Velzek, 1939.Tvrde korice.
Revolucije 1848

Revolucije 1848

Jacques Godechot

Ova knjiga poznatog francuskog povjesničara, J. Godechota, ambiciozan je pothvat o jednom velikom fenomenu evropske povijesti.

Naslov knjige na prvi pogled vara čitatelja. U nju su, naime, uključeni povijesni događaji mnogo šireg kronološkog okvira nego što su revolucionarne godine 1848-49. godine. Da bi razjasnio sve složene sadržaje samih revolucionarnih potresa, da bi otkrio njihove pokretačke snage i mehanizme, autor je obuhvatio čitavo razdoblje evropske povijesti od 1815. do 1848/49. pa ponegdje i do 1850. godine...

Nolit, 1987.Broširano.

Kronika

Komes Marcelin

Komes Marcelin je bio kroničar Istočnog Rimskog Carstva. Rodom Ilirac, veći dio života proveo je na carigradskom dvoru. Njegovo jedino preživjelo djelo, Kronika, usredotočuje se na Istočno Rimsko Carstvo.

Antibarbarus, 2006.Broširano.
Komes Marcelin i svijet ranog Bizanta

Komes Marcelin i svijet ranog Bizanta

Hrvoje Gračanin

Marcelin, poznatiji pod dometkom Komes (oznaka višega dvorskoga dostojanstva), bivši službenik i pouzdanik istočnorimskoga cara Justinijana I., autor je kronike usredotočene na povijest Istočnoga Rimskog Carstva od 379. do 534.godine.

U potpunosti sačuvana, kronika je nastala u Konstantinopolu gdje je Marcelin proveo većinu života. Bila je namijenjena istočnorimskoj, prvenstveno prijestolničkoj, publici. Pisana je latinskim, što je razumljivo jer je Marcelin potjecao iz područja gdje je upravo latinski bio jezik suobraćanja. Izravno svjedoči o prisutnosti i važnosti latinštine, još u ovo vrijeme, u Konstantinopolu i Istočnom...

Jesenski i Turk, 2018.Broširano.

Mir u kliještima rata

Križo Katinić

Živjeti i preživjeti u ratu

Kršćanska sadašnjost, 1992.Broširano.

Crno jagnje i sivi soko

Rebecca West
Crno jagnje i sivi soko

„Crno jagnje i sivi soko“, najznačajnije djelo Rebecce West, njen opširni putopis o bivšoj Jugoslaviji iz 1941. Izlazak ove knjige pratio je veliki interes kako čitatelja tako i kritičara.

BIGZ, 1989.Tvrde korice s ovitkom.

Homersko pitanje

Zdeslav Dukat

U Dukatovoj monografiji o Homeru sažeto se, živo i kritički kompetentno rekapitulira homeristička dijakronika od prvih početaka do naših dana.

Globus, 1988.Tvrde korice s ovitkom.