Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić

Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić

Dubravka Zima

Ivana Brlić-Mažuranić nedvojbeno je najvažnija autorica hrvatske dječje književnosti i među najvažnijim autorima hrvatske nedječje književnosti, „kanonizirana, interpretirana, prevođena i antologizirana gotovo od početaka stvaranja“.

Na djela Ivane Brlić-Mažuranić referira u domaćim i inozemnim pregledima dječje i nedječje književnosti, ona su već desetljećima uvrštena u školsku lektiru, dostupna su u brojnim izdanjima i remedijalizacijama, kao i u reprezentativnom i za hrvatske prilike sve više endemskom formatu kritičkih sabranih djela. No, unatoč ovoj doista zavidnoj, opsežnoj i dugotrajnoj recepciji, jedno je važno mjesto poetičke, političke i intimne figure Ivane Brlić-Mažuranić do danas ostalo istraživački izazov. Stoga, Praksa svijeta posebnu pozornost pridaje osobnom liku autorice kao reprezentativne figure ženske povijesti hrvatske novostvarajuće građanske klase krajem 19. i početkom 20. stoljeća, uključujući i promjene što se u daljnjim desetljećima novoga stoljeća zbivaju u ženskoj građanskoj svakodnevnici. Nastavljajući se na suvremena istraživanja opusa i života Ivane Brlić Mažuranić, kao i na aktualne teorijske pristupe u referentnim područjima, prije svega književne povijesti te u nas još uvijek mlade mikropovijesti ili kulturne povijesti i njezinih brojnih ogranaka (povijesti svakodnevice, povijesti djevojaštva, povijesti prehrane i dr.), Dubravka Zima u ovoj knjizi temeljito, akademski relevantno i poticajno preispituje, revidira i nadopunjuje „okamenjena“ znanja, perspektive i uvide o jednoj od najznačajnijih hrvatskih književnica.

  • Marijana Hameršak

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u razvojačenoj ali još nepripojenoj Vojnoj krajini, odrastala je u različitim građanskim i polu-građanskim sredinama Banske Hrvatske, djevojaštvo proživjela kao pripadnica zagrebačke građanske klase u urbanom centru Trojedne kraljevine, udala se i stvarala u Brodu na Savi u vremenu političke borbe protiv autokratskog banovanja Khuen-Héderváryja, iz prve ruke svjedočila krahu u kojem se raspala Austro-Ugarska Monarhija i oblikovala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pratila brata, ministra u vladi Kraljevine Jugoslavije, na državne i diplomatske skupove i umrla u predvečerje Drugog svjetskog rata koji će ponovno iz temelja promijeniti svijet kakav je poznavala. Njezin je život idealna platforma za iščitavanje rezonanci kojom krahovi velike povijesti odzvanjaju u privatnim – ženskim – životima.

Praksa svijeta: biografija Ivane Brlič-Mažuranić nastoji provjeriti, razlučiti, razjasniti i utemeljiti podatke, razumjeti i artikulirati socijalni i povijesni okoliš autoričina života i – barem djelomice – rekonstruirati (žensku) mikropovijest odnosno povijest svakodnevice na primjeru Ivane Brlić-Mažuranić kao pripadnice elitnog dijela novostasale hrvatske građanske klase. Okretanje biografiji kao interpretacijskom postupku, ujedno, teorijski je fundirano tzv. biografskim obratom, usmjeravanjem analitičke i tumačiteljske pozornosti na biografiju kao validnu instancu reprezentacije življene povijesti.

Urednik
Nenad Rizvanović
Naslovnica
Tomislav Tomić
Dimenzije
23,5 x 15 cm
Broj strana
416
Izdavač
Naklada Ljevak d.o.o., Zagreb, 2019.
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53355-336-8

Nema primeraka u ponudi

Poslednji primerak je nedavno prodat.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Priče

Priče

Šegedin
Petar Šegedin
Otokar Keršovani, 1964.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
21,35 (komplet)
Vitez slavonske ravni

Vitez slavonske ravni

Zagorka
Marija Jurić Zagorka

“Vitez slavonske ravni”, roman o tajanstvenom junaku u borbi protiv razbojničkih bandi koje haraju Slavonijom, zanimljiv i zbog toga što je jedini Zagorkin roman koji nije bio smješten u Zagreb.

Stvarnost, 1977.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,64
Europa u sepiji

Europa u sepiji

Ugrešić
Dubravka Ugrešić

Ova knjiga dostojno nastavlja onaj niz koji je Dubravka Ugrešić započela devedesetih knjigama Američki fikcionar i Kultura laži, a potom u dvijetisućitima nastavila Zabranjenim čitanjem i Napadom na mini-bar.

Profil Knjiga, 2014.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
18,5614,85
Prognanička priča

Prognanička priča

Latinka Golić
Matica hrvatska, 1996.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,99
Bezimeni

Bezimeni

Dončević
Ivan Dončević
Školska knjiga, 1973.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
1,00 - 1,20
Jezično-povijesne rasprave

Jezično-povijesne rasprave

Vončina
Josip Vončina
Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1979.
Hrvatski. Latinica. Broširano s omotom.
8,24