LIBER AMICORUM - Zbornik radova u čast profesora Iva Banca

LIBER AMICORUM - Zbornik radova u čast profesora Iva Banca

Riječ je o zborniku radova s međunarodnoga simpozija održanoga u Dubrovniku 2017. godine povodom 70. rođendana Iva Banca.

bornik sadrži rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz mnogobrojne interese i historiografsku ekspertizu profesora Banca. Uvodni tekst „Profesorov povratak“ Andree Feldman sumira najvažnija izlaganja sa simpozija, kao i Profesorove komentare. U prvom dijelu zbornika, „Pisma i obraćanja“, sadržano je deset radova u kojima se autori osvrću na djelovanje profesora Banca i značaj njegova rada. Autori u ovom tematskom dijelu zbornika su: Shaun M. Byrnes, Željko Tanjić, Garantina Kraja, Tatjana Lorković, Sonja Biserko, Josip Vrandečić, Nebojša Čagorović, Anna Di Lellio, Daniel Reardon i Zlatko Hasanbegović. U drugom tematskom bloku „Članci i studije“ dvanaest je radova koji su djela „prijatelja, kolega i studenata koji su svoja razmišljanja o različitim razdobljima života i karijere Iva Banca, kao i istraživanja, tekstove i radove koje je on potaknuo i inspirirao, odlučili podijeliti prvenstveno s njim“. Autori u ovom tematskom dijelu zbornika su: Ivan Viđen, Marko Attila Hoare, Mile Babić, Rusmir Mahmutćehajić, Stjepan Ćosić, Stipe Kljaić, Marijana Kardum, Naida Michal Brandl, Martin Previšić, Wollfy Krašić, Julijana Antić Brautović, Mato Brautović i Desmond Maurer. Nakon Profesorove iznenadne smrti, zborniku su pridodani oproštaji Drage Štambuka i Željka Tanjića. Na samom kraju zbornika nalazi se posljednja verzija Profesorova skraćena životopisa iz 2019. godine. U zborniku se relevantno i metodološki utemeljeno opisuje značaj rada našega istaknutog povjesničara Iva Banca. Knjiga je namijenjena povjesničarima, publicistima i novinarima koji su zainteresirani za razmatranje djelovanja Iva Banca. Njegovo minuciozno poznavanje povijesno-političkih odnosa na prostoru jugoistočne Europe i djelovanja u hrvatskom i američkom javnom životu, koje nije bilo usko vezano samo uz historiografsku znanost, čine ovu knjigu zanimljivom i široj javnosti.

Urednik
Marijana Kardum, Stipe Kljaić
Naslovnica
Zoran Filipović
Dimenzije
24,5 x 17,5 cm
Broj strana
326
Izdavač
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb, 2021.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53169-472-8

Nema primeraka u ponudi

Poslednji primerak je nedavno prodat.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Medij, kultura, nacija: Poetika i politika Gajeve Danice

Medij, kultura, nacija: Poetika i politika Gajeve Danice

Suzana Coha

Riječ je o fundamentalnoj monografiji koja bitno unapređuje čitanje ne samo jednoga časopisa i medija, nego i dosadašnje spoznaje o modernoj nacionalnoj povijesti.

Hrvatska sveučilišna naklada, 2015.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
22,36
Prije Khuena bana : nemiri u Hrvatskoj godine 1883.

Prije Khuena bana : nemiri u Hrvatskoj godine 1883.

Rudolf Horvat
Hrvatsko književno društvo Sv. Jeronima, 1934.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,35
Stanovništvo gradova Banske Hrvatske na prijelazu stoljeća

Stanovništvo gradova Banske Hrvatske na prijelazu stoljeća

Božena Vranješ-Šoljan

Knjiga anlizira strukturu i dinamiku promjena socijalno-ekonomskog sastava stanovništva u gradovima i većim naseljima sjeverne Hrvatske i Slavonije na prijelazu 19. i 20. stoljeća.

Stvarnost, 1991.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
7,44 - 8,46
Pobuna omladine 1911-1914

Pobuna omladine 1911-1914

Horvat
Josip Horvat

Pobuna omladine 1911-1914posljednja je knjiga koju je Josip Horvat napisao, neposredno prije smrti godine 1968.

Prosvjeta, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,68
Privredna reforma

Privredna reforma

Milan Bajec, Slobodan Vujica

Ekonomska reforma 1964/1965 bila je niz ekonomskih i političkih mera koje je SFR Jugoslavija sprovodila u drugoj polovini šezdesetih godina prošlog veka, sa ciljem oživljavanja i ozdravljenja ekonomije.

Sedma sila, 1965.
Srpski. Latinica. Broširano.
4,983,74
Svetozar Pribićević u opoziciji (1928-1936)

Svetozar Pribićević u opoziciji (1928-1936)

Boban
Ljubo Boban

Jedno od bitnih obilježja Pribićevićeve politike jest kontinuirani proces transformacije i dograđivanja stavova i kncepcija. On je pratio prilike oko sebe, u zemlji i inozemstvu, i često neposredno reagirao na njih, iznosio o njima svoja gledišta...

Institut za hrvatsku povijest, 1973.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
7,545,66