Karusel, ili Gabrijela naviješta novo doba

Karusel, ili Gabrijela naviješta novo doba

Ludwig Bauer
Bauer

Karusel je temeljito promišljen roman i već to ga čini jednim od najboljih romana suvremene hrvatske proze. - Matko Vladanović

Na samome kraju dvadesetoga stoljeća u rodni provincijski gradić, imaginarni a tako stvarni Gradec, iz Amerike na pogreb svoje pomajke dolazi Miroslav/Frederick i susreće svoju ljubav iz djetinjstva, nezaboravnu Gabrijelu, čiji ga je bijeg s cirkusom obilježio za cijeli život. Dvoje staraca pokušava rasplamsati žar mladenačke ljubavi u svijetu koji nestaje, koji se kao i stoljeće za njima topi poput šećerne vate. Gabrijela i Miroslav to su vrijeme proživjeli sasvim različito i kroz njihove sudbine ono se prelama kao u kući ogledala. Miroslav je Židov kojem je njegovo židovstvo kao djetetu bilo zatajeno. On je salonski ljevičar, skeptik, individualist, znanstvenik koji uvijek sumnja, a vjeruje samo u ideale boljeg i pravednijeg društva. Nasuprot njemu Gabrijela je oduvijek spremno prihvaćala svaku vjeru, bio to socijalizam, katolicizam ili nacionalizam, a sada vjeruje u potrebu za mirom i suživotom. Ona se svakoj svojoj vjeri podaje potpuno, bezrezervno te u nju utkiva samu sebe i svoj dar za proricanje budućnosti i liječenje starim, gotovo vještičjim metodama. Kroz sudbinu ovih neobično običnih junaka Bauer je dao plastičnu sliku naše provincije, njezinih stanovnika i predrasuda koje ih oduvijek opterećuju. Karusel je roman jakih osobnosti čije ljudske sudbine imaju univerzalnu vrijednost, a njihovi pokušaji da prežive u mlinskom kotaču velike povijesti poprimaju karakteristike istinskoga herojstva.

Dimenzije
20,5 x 13 cm
Broj strana
216
Izdavač
Fraktura, Zaprešić, 2011.
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53266-343-3

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Voetbal, engelen, oorlog

Voetbal, engelen, oorlog

Miljenko Jergović, Julijana Matanović, Goran Tribuson, Ludwig Bauer, Ratko Cvetnić, Zoran Ferić, ...

Een bloemlezing uit het Kroatische fictieve proza tussen 1990 en 2010.

KLIN, 2013.
Nemački. Latinica. Broširano.
7,505,25
Nuru N'zuri

Nuru N'zuri

Bauer
Ludwig Bauer

Razigrana, maštovita, duhovita priča o cirkuskom lavu Nuru N'zuri koji je proputovao cijeli svijet. Cirkus propada, a lav se želi vratiti u rodni kraj. To se može ostvariti jedino uz pomoć dobre vile u liku pogrbljene starice... .

Sipar, 2017.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,98 - 5,99
Crvena lisica

Crvena lisica

Horvat
Joža Horvat

Roman objavljen u okviru cjeline "Izabrana djela Jože Horvata", objavljen je 1958. godine pod nazivom "Ni san ni java", no ubrzo autor mijenja naslov u današnji.

Mladost, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,25
Urania 3 : Mrežna grupa Osijek

Urania 3 : Mrežna grupa Osijek

Luka Bekavac

Urania, roman u devet knjiga i šest svezaka na više od 2000 stranica, jedan je od najfascinantnijih projekata suvremene hrvatske književnosti.

Fraktura, 2022.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
48,48 (komplet)
Potrošeni govor

Potrošeni govor

Branimir Bošnjak
Izdavački centar Revija, 1980.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,36
Lajanje na svemir

Lajanje na svemir

Lada Martinac Kralj
Naklada Ljevak d.o.o., 2022.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
15,99