Charles Bukowski

Charles Bukowski

Henry Charles Bukowski (rođen kao Heinrich Karl Bukowski 16. kolovoza 1920. - 9. ožujka 1994.) bio je američki pjesnik, romanopisac, i pisac kratkih priča. Na njegovo pisanje utjecao je društveni, kulturni i ekonomski ambijent Los Angelesa, u kojem je živio. Rad Bukowskog bavi se uobičajenim životima siromašnih Amerikanaca, pisanjem, alkoholom, odnosima sa ženama i mukotrpnim radom. FBI je vodio dosje o njemu kao rezultat njegove kolumne Bilješke prljavog starca u LA podzemnim novinama Open City.

Bukowski je intenzivno objavljivao u malim književnim časopisima i malim tiskovinama počevši od ranih 1940-ih do ranih 1990-ih. Napisao je tisuće pjesama, stotine kratkih priča i šest romana, da bi na kraju objavio preko šezdeset knjiga tijekom svoje karijere. Neka od tih djela uključuju njegove Pjesme napisane prije skoka iz prozora od 8 katova, koje je objavio njegov prijatelj i kolega pjesnik Charles Potts, te poznatija djela kao što su Burning in Water, Drowning in Flame. Ove pjesme i priče kasnije je ponovno objavio Black Sparrow Press Johna Martina (sada HarperCollins / Ecco Press) kao zbornike njegova djela. Kao što je zamijetio jedan recenzent, "Bukowski je nastavio biti, zahvaljujući svojim nestašlucima i namjernim klovnovskim nastupima, kralj undergrounda i oličenje malenih u narednim desetljećima, naglašavajući svoju lojalnost onim urednicima malog tiska koji su prvi zagovarali njegovu raditi i učvrstiti svoju prisutnost u novim pothvatima kao što su New York Quarterly , Chiron Review ili Slipstream ."

Godine 1986. Time je nazvao Bukowskog "laureatom američke propalice". U vezi s njegovom trajnom popularnom privlačnošću, Adam Kirsch iz The New Yorkera je napisao, "tajna Bukowskijeve privlačnosti ... [je u tome] da on kombinira obećanje intimnosti ispovjednog pjesnika s nevjerojatnim aplombom pulpe fikcije."

Tijekom svog života, Bukowski je dobio malo pažnje od strane akademske kritike u Sjedinjenim Državama, ali je bio bolje prihvaćen u Europi, posebno u Velikoj Britaniji, a posebno Njemačkoj, gdje je rođen. Od njegove smrti u ožujku 1994., Bukowski je bio tema brojnih kritičkih članaka i knjiga o njegovom životu i djelima.


Naslovi u ponudi