Jean Mœbius Giraud

Jean Mœbius Giraud

Jean Henri Gaston Giraud (8. svibnja 1938. - 10. ožujka 2012.) bio je francuski umjetnik, karikaturist i pisac koji je radio u francusko-belgijskoj tradiciji bandes dessinées (BD). Giraud je stekao svjetsko priznanje pretežno pod pseudonimom Mœbius za svoje fantasy/znanstveno-fantastične radove, au nešto manjoj mjeri kao Gir, koji je koristio za seriju Blueberry i svoja druga djela na temu vesterna. Cijenjen od strane Federica Fellinija , Stana Leeja i Hayaoa Miyazakija , među ostalima, opisan je kao najutjecajniji umjetnik skupne dessinée nakon Hergéa.

Njegovo najpoznatije djelo kao Gir odnosi se na serijal Blueberry , stvoren sa piscem Jean-Michelom Charlierom , koji prikazuje jednog od prvih antijunaka u zapadnom stripu , a koji je posebno cijenjen u kontinentalnoj Europi. Kao Mœbius postigao je svjetsku slavu (u ovom slučaju u zemljama engleskog govornog područja, kao iu Japanu – gdje njegov posao kao Gir nije dobro prošao), stvarajući širok raspon znanstveno-fantastičnih i fantastičnih stripova u vrlo maštovitim, nadrealnim , gotovo apstraktan stil. Ta djela uključuju Arzach i Airtight Garage of Jerry Cornelius . Također je surađivao s avangardnim redateljem Alejandrom Jodorowskym za neproduciranu adaptaciju Dune i serije stripova The Incal .

Mœbius je također pridonio scenarijima i konceptualnim dizajnom za brojne znanstveno-fantastične i fantastične filmove, kao što su Alien , Tron , Peti element i Bezdan . Blueberry je 2004. ekranizirao francuski redatelj Jan Kounen .


Naslovi u ponudi