Zla kob stoljeća: O komunizmu, nacizmu i jedinstvenosti Šoe

Zla kob stoljeća: O komunizmu, nacizmu i jedinstvenosti Šoe

Alain Besançon

Alain Besançon uspoređuje uništavanja što su ih prouzročili komunizam i nacizam: uništenja u fizičkom, intelektualnom, moralnom, socijalnom i političkom smislu. Kao obrazac uzima najekstremniji zločin: uništenje europskih Židova.

Zla kob stoljeća – o komunizmu, nacizmu i jedinstvenosti Šoe, objavljenoj u jesen 1998, analizira na originalan način osnovne značajke totalitarizma XX veka, njihove zajedničke crte, kao i različite odnose povijesnog pamćenja glede komunizma i nacizma. Knjiga je – po objavljivanju u Francuskoj – pobudila veliki interes širom svijeta. U polemiku su se uključila velika imena iz cijelog svijeta, povjesničari, filozofi i novinari: Zbigniew Brzeziński, Timothy Garton Ash, Leszek Kołakowski, Richard Pipes, Vladimir Bukowski i dr., polemiku u kojoj nisu osporavana stajališta i osnovni zaključci autora, već je – iz drugačijih uglova – bila samo produbljena i drugačije rasvijetljena. Besançon u ovoj svojoj knjizi razrađuje osnovne postavke iznijete u svom govoru na zajedničkoj sjednici pet Francuskih akademija – govor koji je u cijelosti objavljen kao dodatak u ovoj knjizi – a u kojem je pokušao objasniti razloge onoga što on naziva amnezijom komunizma i hiperamnezijom nacizma. Posebno zanimljivim dijelom knjige čini nam se onaj (četvrto poglavlje) u kojem Besançon, nakon što je izvršio dijagnozu zajedničkih simptoma boljševičkog komunizma i hitlerovskog nacizma, daje teološku dimenziju cijelog pitanja, pokušavajući da i komunizam i nacizam usporedi s drevnim herezama koje su se javljale u povijesti hrišćanstva na tragu različitih koncepcija o dobru i zlu.


Francuski povjesničar, jedan od najpoznatijih svjetskih autoriteta za povijest Rusije, filozof i akademik Alain Besançon, profesor na uglednoj pariskoj Školi za visoke studije u društvenim znanostima – pisac poznatih knjiga: Žrtvovani carević (1967), Kratki tečaj sovjetologije (1976), Intelektualni izvori lenjinizma (1977), Sovjetska sadašnjost i ruska prošlost (1980), Zabranjena slika – Intelektualna povijest ikonoborstva (1994).

Naslov izvornika
Le Malheur du siècle : sur le communisme, le nazisme et l'unicité de la Shoah
Prijevod
Frano Cetinić
Urednik
Branko Kukić
Ilustracije
Franz Kafka
Naslovnica
Mile Grozdanić
Dimenzije
23 x 11 cm
Broj strana
92
Nakladnik
Gradac, Čačak, 1999.
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano s ovitkom.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u vrlo dobrom stanju
Snižena cijena: 9,997,49
Popust od 25% vrijedi do 30.03.2024. 23:59
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Ideologija hrvatskog seljačkog pokreta

Ideologija hrvatskog seljačkog pokreta

Ivo Šarinić

Posveta autora: "Velikoj uspomeni besmrtnih hrvatskih seljačkih preporoditelja Dra Ante i Stjepana Radića."

Nakladni zavod Josip Čaklović, 1935. Tvrde korice.
11,99
Oeuvres de Montesquieu - tome cinquieme: Lettres Persanes

Oeuvres de Montesquieu - tome cinquieme: Lettres Persanes

de Montesquieu
Charles de Montesquieu

Peti tom sabranih djela Montesquiea iz 1805. godine, sadrži Perzijska pisma. Originalni uvez od finog francuskog drveta.

Amable Leroy, 1805. Tvrde korice.
229,35 (komplet)
Osvajanje vlasti

Osvajanje vlasti

Miłosz
Czesław Miłosz

Veoma snažna knjiga. Miłosz je za mene doživljaj. Jedini je od pisaca u emigraciji koga je ta bura promočila. Druge – nije. – Vitold Gombrovič

Narodna knjiga, 1983. Broširano s ovitkom.
9,99
Islam, ateizam i modernost. Neka bogohulna razmišljanja

Islam, ateizam i modernost. Neka bogohulna razmišljanja

Žižek
Slavoj Žižek

Trenutno najangažiraniji planetarni filozof, Slavoj Žižek, ekspresno je reagirao nakon ubilačkog pohoda 7. siječnja 2015. u prostorijama satiričnog lista Charlie Hebdo zbirkom tekstova naslovljenom Islam, ateizam i modernost – neka bogohulna razmišljanja.

Akademska knjiga, 2015. Broširano.
14,99
Marksističke teme

Marksističke teme

Vranicki
Predrag Vranicki
Razlog, 1973. Broširano.
9,99
Bogoubojstvo Zapada

Bogoubojstvo Zapada

Vukman
Zoran Vukman

Radi se o knjizi koja šokira svojim uvidima o zapadnoj civilizaciji nakon “smrti Boga” i bavi se kritikom rodne ideologije na do sada neviđen način, kroz popularnu filozofiju i esejistiku koja vas od početka do kraja vodi kroz jedan duhovni triler.

Vlastita naklada, 2016. Broširano.
7,98