Kleopatra

Kleopatra

Jacob Abbott

Kleopatra je rođenjem bila Egipćanka; po porijeklu i podrijetlu bila je Grkinja. Dakle, dok su Aleksandrija i delta Nila činili poprište najvažnijih događaja i incidenata njezine povijesti, krv Makedonije tekla je njezinim venama.

Njezin lik i djelovanje obilježeni su genijalnošću, hrabrošću, originalnošću i impulzivnošću koja pripada staležu iz kojeg je potekla. Događaji iz njezine povijesti, s druge strane, i osebujni karakter njezinih pustolovina, njezinih patnji i njezinih grijeha, bili su određeni okolnostima kojima je bila okružena i utjecajima koji su na nju bili podvrgnuti u mekom vremenu. i sladostrasno podneblje gdje su položene scene njezina ranog života. Egipat se uvijek smatrao fizički najznamenitijom zemljom na kugli zemaljskoj. To je duga i uska dolina zelenila i ploda, potpuno izolirana od ostatka nastanjivog svijeta. Zapravo je potpunije izoliran nego što bi to mogao biti bilo koji doslovni otok, budući da su pustinje neprohodnije od mora. Samo postojanje Egipta krajnje je neobičan fenomen. Kad bismo se samo mogli vinuti s krilima orla u zrak i pogledati dolje na prizor, kako bismo promatrali djelovanje tog veličanstvenog, a opet jednostavnog procesa kojim ova duga i prekrasna dolina, obilno vrveći životinjama i biljem život, formiran, i svake godine oživljava i obnavlja, usred okolne pustoši tišine, pustoši i smrti, trebali bismo gledati u njega s neprestanim divljenjem i zadovoljstvom. Mi nemamo orlova krila, ali nam generalizacije znanosti daju neku vrstu zamjene za njih. Dugi niz strpljivih, pažljivih i mudrih promatranja, koji se nastavlja već dvije tisuće godina, donosi nam rezultate pomoću kojih, pomoću naše moći mentalnog poimanja, možemo napraviti opsežan pregled cijele scene, analogno tome , u nekim aspektima, što bi nam izravna i stvarna vizija omogućila, kad bismo mogli gledati na to s visine orlova. Ipak, donekle je ponižavajuće za naš ponos intelekta pomisliti da su dugotrajna filozofska istraživanja i učena znanstvena istraživanja, u ovakvom slučaju, ipak, u nekom smislu, samo neka vrsta zamjene za krila. Ljudski um povezan s parom orlovskih krila riješio bi misterij Egipta u tjedan dana; dok su znanost, filozofija i istraživanje, ograničeni na površinu zemlje, bili okupirani dvadeset stoljeća u ostvarenju pothvata.

Naslov izvornika
Cleopatra
Prijevod
Zdenko Schloser
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
180
Nakladnik
CID-NOVA, Zagreb, 2016.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53311-022-6

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Keltski horoskop

Keltski horoskop

Neal Gallagher

Osim što čitatelju približava simboliku keltskog horoskopa koja se bazira na njihovu štovanju drveća, autor nudi kratak uvod u u to tko su bili Kelti, kakva je njihova religija, simbolika, kao i osnovne podatke o irskim sagama i bogovima.

CID-NOVA, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,28
Misterije svijeta

Misterije svijeta

Clarke et al.
Arthur C. Clarke, Simon Welfare, John Fairley

Pod vodstvom Arthura C. Clarka, Simon Welfare i John Fairley proputovali su pet kontinenata intervjuirajući svjedoke neobičnih događaja i neobjašnjenih pojava.

August Cesarec, 1989.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,99
Vitaminska Biblija za 21.stoljeće

Vitaminska Biblija za 21.stoljeće

Mindell
Earl Mindell
Mozaik knjiga, 2001.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,88
Kraljevstvo anđela

Kraljevstvo anđela

Hodson
Geoffrey Hodson

Smisao pisanja ove knjige o anđelima jest pružanje onoga znanja koje može poslužiti kao osnova za daljnje proučavanje anđeoske hijerarhije.

CID-NOVA, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,24
Prvo je zvonilo

Prvo je zvonilo

Marko Bubalo

Knjiga će vam zasigurno pomoći da vaš nastup bude sigurniji, a za slušateljstvo probavljiviji.

Marko Bubalo, 2000.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,28