Kleopatra

Kleopatra

Jacob Abbott

Kleopatra je po rođenju bila Egipćanka; po poreklu i poreklu bila je Grkinja. Dakle, dok su Aleksandrija i delta Nila činili poprište najvažnijih događaja i incidenata njene istorije, u njenim venama je tekla krv Makedonije.

Njen lik i postupak obeleženi su genijalnošću, hrabrošću, originalnošću i impulsivnošću u odnosu na stazu iz koje je nastala. Događaji njene istorije, s druge strane, i osobenost njenih avantura, njenih stradanja i njenih greha, bili su determinisani okolnostima kojima je bila okružena i uticajima koji su na nju naneli u mekom i sladostrasno podneblje gde su bile postavljene scene njenog ranog života. Egipat se oduvek smatrao fizički najneobičnijom zemljom na svetu. To je duga i uska dolina zelenila i plodnosti, potpuno izolovana od ostatka naseljivog sveta. U stvari, potpunije je izolovano nego što bi bilo koje doslovno ostrvo moglo biti, pošto su pustinje neprohodnije od mora. Samo postojanje Egipta je veoma neobičan fenomen. Kad bismo samo mogli da se uzletimo sa krilima orla u vazduh i pogledamo dole na scenu, kako bismo posmatrali rad tog velikog, a opet jednostavnog procesa kojim ova duga i divna dolina, tako obilno vrvi od životinja i povrća život, formiran, i iz godine u godinu oživljava i obnavlja, usred okolne pustoši tišine, pustoši i smrti, treba da ga posmatramo sa neprestanim divljenjem i zadovoljstvom. Mi nemamo orlova krila, ali nam uopštavanja nauke daju neku vrstu zamene za njih. Duga serija strpljivih, pažljivih i pronicljivih zapažanja, koja se nastavljaju sada već dve hiljade godina, donose nam rezultate, pomoću kojih, kroz našu moć mentalnog začeća, možemo izvršiti sveobuhvatan pregled cele scene, analogno , u nekim aspektima, koje bi nam omogućila direktna i stvarna vizija, ako bismo na to mogli gledati sa visine sa orlovske tačke gledišta. Međutim, pomalo je ponižavajuće za naš ponos intelekta da razmišljamo o tome da su dugo nastavljena filozofska istraživanja i naučena naučna istraživanja, u ovakvom slučaju, na kraju krajeva, u nekom smislu samo neka vrsta zamene za krila. Ljudski um povezan sa parom orlovih krila bi rešio misteriju Egipta za nedelju dana; dok su nauka, filozofija i istraživanje, ograničeni na površinu zemlje, bili okupirani dvadeset vekova u ostvarivanju tog poduhvata.

Naslov originala
Cleopatra
Prevod
Zdenko Schloser
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
180
Izdavač
CID-NOVA, Zagreb, 2016.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53311-022-6

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Nevidljivi pomagači

Nevidljivi pomagači

C. W. Leadbeater

Predmet ove knjige je oblast misticizma i natprirodnih pojava iz astralnog sveta. Na osnovu istinitih primera, autor pokušava da pokaže značaj tzv nevidljivi pomoćnici u ljudskom životu.

CID-NOVA, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,32
Kada ništa ne pomaže, ne činite ništa: Kako učenjem otpuštanja privući baš ono što želite

Kada ništa ne pomaže, ne činite ništa: Kako učenjem otpuštanja privući baš ono što želite

Frank J. Kinslow

Čitanje ove knjige i postupanje po njoj duboko će utjecati ne samo na vas, vaše tijelo, um i duh, nego će unijeti više sklada u vašu obitelj i među prijatelje, osobe koje vas podržavaju, potpune strance.

Teledisk, 2021.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
11,26
Ave luna: mjesec i svakodnevica

Ave luna: mjesec i svakodnevica

Lana Kindij

Poznavanje kvaliteta Meseca u elementima i sazvežđima, značenja Meseca u astrološkim poljima, poznavanje uticaja Meseca na čoveka, može pomoći u spoznaji, prelasku iz nesvesnog u svesno i u voljnoj promeni. samog sebe.

CID-NOVA, 2003.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,42
Tajna uspjeha

Tajna uspjeha

William Walker Atkinson

"Ljudi su vrlo slični ovcama. To su vrlo poslušne i povodljive životinje. Umjesto da preuzmu odgovornost, čekaju da netko drugi preuzme vodstvo, a zatim jure za njim. Treba li nas čuditi što vođe odabiru najbolje za sebe, a stadu daju zakržljalu travu?"

CID-NOVA, 2010.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,327,99 - 9,999,32
Egipat - hram univerzuma

Egipat - hram univerzuma

Jeremy Naydler

Autor tvrdi da je tradicionalno shvatanje korena zapadnog uma nepravedno isključivalo drevni Egipat. Proučavanje Egipta ukazuje na značaj proučavanja duhovnih moći, a upravo su različiti aspekti ovih moći predmet interesovanja autora u ovoj knjizi.

CID-NOVA, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
12,42
Kraljevstvo anđela

Kraljevstvo anđela

Hodson
Geoffrey Hodson

Svrha pisanja ove knjige o anđelima je da pruži znanje koje može poslužiti kao osnova za dalje proučavanje anđeoske hijerarhije.

CID-NOVA, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,24