Sun Tzu

Sun Tzu

Sun Cu (6.-5. vek pre nove ere), nekada poznat kao Sun Vu, živeo je u kineskoj državi Vu. Bio je general i vojni strateg. Njegova knjiga Umetnost ratovanja smatra se najranijim delom koji se bavi vojnom strategijom i danas je jedno od najvažnijih u ovoj oblasti.

Jedini sačuvani izvor informacija o Sun Cuovom životu je biografija koju je napisao istoričar Sima Kian u 2. veku pre nove ere. e. Oblik i sadržaj Umetnosti ratovanja sugerišu da je knjiga napisana između 400. godine pre nove ere. nove ere i 320. pre Hrista e.

Neki naučnici veruju da je Sun Cuovo delo zapravo napisalo više kineskih filozofa i da Sun Cu nikada nije ni postojao kao istorijska ličnost. Postoje dokazi koji podržavaju ovu teoriju više nego tradicionalnu, koja tvrdi da je Sun Cu zaista bio istorijska ličnost. Lajonel Džajls je u uvodu svog prevoda Umetnosti ratovanja iz 1910. samo bacio sumnju na stvarno postojanje Sun Cua.

Grupa tekstova ugraviranih u bambusovo drvo pronađena je 1972. godine u grobnici blizu Linjija u Šandongu. Oni su potvrdili delove tekstova koji su već bili poznati, ali i dodali nova saznanja. Ova verzija teksta je datirana između 134-118. pre nove ere e., čime su isključene starije teorije da su delovi teksta napisani mnogo ranije.

Veruje se da je Sun Cu potomak Sun Kuana, osnivača Kraljevine Vu, koja je bila jedna od tri super-dinastije tokom perioda poznatog kao Tri kraljevstva.


Naslovi u ponudi