Mladen Jurčić

Mladen Jurčić

Mladen Jurčić rođen je 1951. godine u Zagrebu, gde je pohađao osnovnu i srednju školu i diplomirao na Filozofskom fakultetu, smer Engleski jezik i filozofija, stekavši stručno zvanje profesora engleskog jezika, književnosti i filozofije. Po završetku studija predavao je u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Zagrebu i okolini, a nakon toga radio je kao urednik u izdavačkim kućama „Spektar“, „Alfa“ i u Hrvatskom književnom društvu sv. Jeronima. Član je Društva hrvatskih književnika, a do penzionisanja 2016. godine bio je i član Hrvatskog društva samostalnih umetnika. Piše romane, priče, pesme, drame i eseje, a do sada je objavio deset knjiga: dva romana, zbirku eseja, dve zbirke priča, pet zbirki pesama i dve drame. Pored toga, objavljivao je priče, pesme, eseje, prikaze i članke u časopisima ("Nova Istra", "Republika", "Književna Rijeka", "Marulić", "Kačić" i drugi), kao iu nedeljnicima i novinama. Zastupljen je u „Vjesnikovoj” antologiji „Zašto volim Zagreb”, u antologiji „Povrh starog Griča brda – Zagreb u hrvatskoj poeziji 19. i 20. veka, Božidara Petrača, u antologiji „Krist u hrvatskoj poeziji od Jurja Šižgorića”. do naših dana – antologija duhovna poezija“ (odabrao i priredio Vladimir Lončarević) i u antologiji izdatoj u Ukrajini „Divo peršogo („Čudo prvog“), koja predstavlja prikaz hrvatske poezije od Marulića do naših dana, izabran i pevao Leonid Talalaj. Svojim esejem učestvovao je u zborniku teoloških refleksija međunarodnih autora na temu: nebo i zagrobni život. Drugi autori u toj zbirci su Džozef Racinger (papa Benedikt KSVI), Džeri L. Vols i Džefri Barton Rasel. Kao prevodilac sa engleskog, Mladen Jurčić je preveo na desetine knjiga, pesme su mu prevođene na engleski, ukrajinski i slovenački jezik, a sam je prevodio svoje pesme na engleski. Učestvovao je i na raznim tribinama, radio i televizijskim emisijama. Živi u Zagrebu sa suprugom i kćerkom.

Knjige:

Smisao modrine (roman), HKD sv. Jeronima, Zagreb 1992. Daljine, blizina (zbirka pjesama), HKD sv. Jeronima, Zagreb, 1995. Susreti s Kristom (zbirka priča), U pravi trenutak, Đakovo, 1995. Bitka za smisao (zbirka eseja), HKD sv. Jeronima, Zagreb, 1997 Kralj nedogleda (zbirka pjesama), HKD sv. Jeronima, Zagreb, 1998. Na izvoru ponoći (zbirka priča), HKD sv. Jeronima, Zagreb, 1999. Nikome (zbirka pjesama), HKD sv. Jeronima, Zagreb, 2001. Otajstveni portal (roman), HKD sv. Jeronima, Zagreb, 2002. Posljednje samoće (zbirka pjesama), HKD sv. Jeronima, Zagreb, 2004. Udomaćen u tišinu (zbirka pjesama), Biakova, Zagreb 2023.

Drame:

Tijelo dubinama (radio drama), III. program radio Zagreba, 1987. Palača u zraku (drama), Nova Istra, Pula, 1996.

Antologije:

Božidar Petrač: Povrh starog Griča brda, Zagreb u hrvatskom pjesništvu 19. i 20. stoljeća, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Zagreb, 2000. Čudo prvoga. Izbor, predgovor i prijevod: Leonid Talalaj, Glavno specijalizirano uredništvo književnosti, Kijev 2000. Krist u hrvatskom pjesništvu, antologija duhovne poezije. Izabrao i priredio: Vladimir Lončarević, Verbum, Split, 2007. Josip Sanko Rabar: Kruh i vino, zbornik suvremene hrvatske poezije, Hum naklada d.o.o., Zagreb 2009.

Zbornici:

Ivo Mijo Andrić: Pisac na djelu, eseji i književni prikazi, vlastita naklada, Sarajevo 2006. Ivo Mijo Andrić: Pročitani pisci, vlastita naklada, Sarajevo 2007. Joseph Ratzinger (papa Benedikt XVI.), Jerry L. Walls, Jeffrey Burton Russell, Mladen Jurčić: Nebo i zagrobni život, Razmišljanja o nadsvijetu, HKD sv. Jeronima, Zagreb 2009. Branko Pilaš: Izvori i poticaji (otkrijte tajnu o nastanku književnog djela), vlastita naklada), Zagreb 2013.

Antologija kratkih priča:

Anđeli nikad ne odustaju, 25 najboljih kratkih priča Glasa Koncila, Glas Koncila, Zagreb, 2013. Mladen Jurčić i njegov rad navedeni su i u: Hrvatska književna enciklopedija 2 Gl – Ma, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, tiskanje dovršeno 31. listopada 2010


Naslovi u ponudi

Sirius: Biblioteka znanstvene fantastike - broj 45

Sirius: Biblioteka znanstvene fantastike - broj 45

Mladen Jurčić, Arthur C. Clarke, Sergio Turone, Ray Bradbury, Jaša Zlobec, Mack Reynolds, Géza Cs...

Sirius je bio hrvatski naučnofantastični časopis. Osnivanje je predložio Damir Mikuličić 1976. U Sirijusu su objavljeni radovi domaćih autora, kao i prevodi stranih SF autora. Izlazio je od 1976. do 1989. godine.

Vjesnik, 1980.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,86
Sirius: Biblioteka znanstvene fantastike - broj 60

Sirius: Biblioteka znanstvene fantastike - broj 60

Snežana Bulić-Atanasković, Carl Jacobi, Avram Davidson, Eric Frank Russell, Richard S. Mcenroe, M...

Sirius je bio hrvatski naučnofantastični časopis. Osnivanje je predložio Damir Mikuličić 1976. U Sirijusu su objavljeni radovi domaćih autora, kao i prevodi stranih SF autora. Izlazio je od 1976. do 1989. godine.

Vjesnik, 1981.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,46