Figure i sjene (O žudnji, nasilju i svetom u dramama Jeana Geneta i Bernard-Mariea Koltesa)

Figure i sjene (O žudnji, nasilju i svetom u dramama Jeana Geneta i Bernard-Mariea Koltesa)

Marija Paprašarovski

Knjiga Marije Paprašarovski Figure and Shadovs bavi se dramama dvojice istaknutih francuskih pisaca Žana Ženea i Bernara-Mari Koltesa.

Riječ je o autorima koji su nekoliko desetljeća prisutni na repertoaru hrvatskih dramskih pozorišta, objavljeni su njihovi prijevodi najvažnijih drama, predaju se na fakultetima i umjetničkim akademijama, ali njihov dramski opus još nije adekvatno predstavljen. a vrednovan na hrvatskom jeziku. Stoga je ova odlična komparativna studija, u kojoj se pre svega uspostavljaju veze Žene-Koltes i tekst-performansa, istovremeno i fundamentalno i pionirsko naučno delo.

Autor ubedljivo dokazuje da su Žene i Koltes svojim malim, ali izuzetno uticajnim dramskim delima zapravo reagovali na slične podsticaje, bavili se sličnim pitanjima i odgovarali na slična egzistencijalna, društvena, politička i kulturna pitanja. To dokazuje i da su njihovi odgovori na ova pitanja bili različiti, ponekad i kontradiktorni, što je, naravno, u direktnoj vezi sa svim razlikama između njih dvojice kao ljudi i pisaca, i između njihovog shvatanja funkcije dramske književnosti i pozorišta u savremeno društvo, kao i njihov odnos prema savremenoj pozorišnoj praksi. Uprkos ovim razlikama i protivrečnostima, prema autoru, može se govoriti o nizu analognih postupaka i stavova. Kod oba ova izuzetna dramatičara, nju pre svega zanima status „želje”, odnosno pokretačkih snaga koje njihovi likovi oličavaju i koje, stvaranjem konfliktnih situacija, pokreću dramsku radnju; zatim „nasilje“, koje se javlja u širokom rasponu od verbalnih duela na tragu francuske klasicističke drame do sakaćenja i ubistava do rušilačkih prevrata; i „sveto“ koje se najčešće javlja zahvaljujući radnjama koje deluju kao obnovljeni ili ironizovani rituali i priče koje pokušavaju da se približe mitu.

Urednik
Irena Lukšić
Naslovnica
Goran Grčić
Dimenzije
20 x 16 cm
Broj strana
321
Izdavač
Disput, Zagreb, 2011.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53260-136-7

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Pozorište Azije

Pozorište Azije

Tvrtko Kulenović
Centar za kulturnu djelatnost (Cekade), 1983.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
12,369,89
Hrvatsko glumište

Hrvatsko glumište

Gavella
Branko Gavella
Zora, 1953.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,98
Teret prošlosti

Teret prošlosti

Dramska biblioteka Scena, 1965.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,99
Dramaturški eseji

Dramaturški eseji

Marijan Matković

„Dramaturški eseji” Marijana Matkovića, objavljena 1949. godine, je zbirka eseja koja se fokusira na hrvatsku i evropsku dramsku književnost.

Matica hrvatska, 1949.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,58
Gradjanin plemić : komedija-balet u pet činova

Gradjanin plemić : komedija-balet u pet činova

Moliere
Jean-Baptiste Poquelin Moliere
St. Kugli.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
17,35
Lisistrata

Lisistrata

Aristofan
Aristofan

Ova Aristofanova komedija izvorno je izvedena u Ateni 411. pr. ne. To je komični prikaz pokušaja žena da okončaju Peloponeski rat uskraćujući svim muškarcima seksualni odnos, što je bila jedina stvar do koje je ovima bilo stalo.

Akia Mali princ, 2018.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
2,99