Put zena

Put zena

Alan Watts

Zen budizam je veoma interesantan iz više razloga, a posebno je to što čovek bez obzira na svoja verska uverenja može dobiti priliku da kroz njega raste.

Zen budisti cene meditaciju i fokusiraju se na svoju intuiciju mnogo više od većine ljudi. Zen je nešto što svi treba da iskusimo u nekom trenutku svog života. Ako tražite mir ili jednostavno želite da probate nešto novo, biće dobro čuti i razmisliti o savetima zen budista.

  1. Nikada ne žurite, uvek odvojite vreme - za najbolje stvari u životu je potrebno vreme. Trebalo bi da se uložimo u sve što radimo. Ako požurite, napravićete još mnogo grešaka.

  2. Za sve postoji vreme i mesto - iako je lakše požuriti stvari nego pustiti da se dese kada dođe vreme, to nije način. Sve što treba da se desi desiće se kada budete spremni za to. Što više požurujete stvari, više grešaka pravite.

  3. U ovom trenutku uvek treba da budete što više – živite kao da sutra ne postoji i uživajte u svakoj sekundi kao da će vam biti poslednja. Uradite ono što znate da biste požalili što niste uradili, da vam je ostalo nekoliko dana života.

  4. Bez smirenja nemamo ništa – svi moramo biti skromni. I dok to svakom od nas znači različite stvari, do istine dolazimo kroz poniznost. Ne smemo dozvoliti da ponos i moć ega zasene našu sposobnost da činimo dobro u ovom svetu. Moramo vratiti onima koji daju nama.

  5. Činite dobro za korist, a ne za nagradu – ne radite samo stvari koje će vam doneti korist, već pomagajte drugima bez ikakvih ličnih interesa. Budite ljubazni prema drugima i osećaćete se bolje. Ako ste stigli do najvišeg vrha, a usput niste stali pred tuđim vratima, bićete najusamljenija osoba na svetu.

  6. Ako želite da pronađete mir, prestanite da razmišljate – iako je preterano razmišljanje nešto što svi radimo i teško ga je odustati, ono će doneti više mira nego što možete da zamislite. Vaš um je zastrašujuće mesto i pustiti ga da luta nije dobra ideja. Naravno da treba razmišljati, ali tako da kontrolišete svoje misli.

  7. Dovoljno spavajte – naša tela su važna, ako se o njima ne brinemo kako treba, zadaće nam dodatni bol. Čuvajte se i spavajte koliko vam je potrebno.

  8. Uvek razmislite pre nego što nešto uradite – ne radite stvari bez razmišljanja. Nikada ne postupajte bez razmišljanja o mogućim posledicama svojih postupaka.

  9. Budite svesni reči koje izgovarate – stvari o kojima pričamo su važne i kada ih jednom izgovorimo, nikada ih ne možemo vratiti. Nikada ne smemo da pričamo samo radi razgovora. Naše reči mogu da bole mnogo više nego što shvatamo.

  10. Meditirajte svakodnevno – meditacija je nešto što je potrebno našoj duši. Nikada ne smemo da preskačemo dan i treba da se trudimo da meditiramo što je češće moguće. Ovo će vam pomoći da očistite svoj um i postignete mir.

  11. Nikada ne žalite za prošlošću – vaša prošlost vas ne definiše, ali pokazuje koliko ste jači. Ne žalite za stvarima koje ne možete promeniti. Odmaknite se od prošlosti i postanite bolja osoba, sposobni ste za mnogo više.

  12. Odnosite se prema onima oko sebe sa saosećanjem, uvek - drugi ljudi zaslužuju da se prema njima postupa sa saosećanjem. Ne gledaj sa visine na nikoga i ništa, nikad ne znaš zašto su takvi. Život je nepredvidiv.

Naslov originala
The way of zen
Prevod
Branislav Mišković
Urednik
Dragoš Kalajić
Naslovnica
Gordana Leskovac
Dimenzije
20 x 12 cm
Broj strana
181
Izdavač
Književne novine, Beograd, 1982.
 
Tiraž: 5.000 primeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Blago oštećenje korica
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

O ispravnosti – Dharmavahini

O ispravnosti – Dharmavahini

Bhagavan Sri Sathya Sai Baba
Koordinacijski komitet Sathya Sai centara Hrvatske, 2002.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,68
Krsna izvor sveg zadovoljstva 2

Krsna izvor sveg zadovoljstva 2

Prabhupada
Sri Srimad A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Sažeta studija Šrila Viasadeve desetog pjevanja Šrimad-Bhagavatama

The Bhaktivedanta Book Trust, 1994.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,98
Još uvijek ima nade

Još uvijek ima nade

Blagoje Samardžija
Znaci vremena, 1996.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,88
Sai Baba čudesnik

Sai Baba čudesnik

Howard Murphet

Murphet je vrlo strpljivo i pedantno skupljao iskaze drugih svjedoka, istočnjaka i zapadnjaka, obrazovanih i neobrazovanih koji su listom svjedočili o čudima i vlastitoj transformaciji u susretu sa Sai Babom.

Globus, 1990.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,78
Lišće vrta Morye, Prva knjiga

Lišće vrta Morye, Prva knjiga

MBM, 1990.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,98
Životu reći DA

Životu reći DA

Phil Bosmans

Fil Bosmans je u Hrvatskoj poznat od 1985. godine, kada se pojavila njegova prva knjiga Živjeti je radost. Do sada su na hrvatski jezik prevedene dvadeset i tri njegove knjige Kršćanska sašnojstci.

Kršćanska sadašnjost, 1993.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,38