Pyotr Demianovich Ouspensky

Pyotr Demianovich Ouspensky

Pyotr Demianovich Ouspensky je bio veliki ruski ezoteričar poznat po izlaganju ranog rada grčko-armenskog učitelja ezoterijske doktrine Georgea Gurdjieffa, filozof, matematičar, metafizičar i istraživač koji je živio na prijelazu iz 19. u 20. st. Od malih je nogu proučavao prirodu svijeta te je bio jedan od najpoznatijih učenika slavnog mistika Gurdjieffa, s kojim se pred kraj života razišao.

Odbacio je ideje znanosti, psihologije i religije jer je smatrao da bi trebao postojati neki superiorniji sustav misli koji bi čovjeku mogao pomoći da bolje shvati vlastito postojanje.

Ouspensky je smatrao da čovjek koji nije spoznao sebe funkcionira poput stroja. Takav čovjek ne stvara sam svoj život, nego mu se život „događa“. U potrazi za drevnom mudrošću proputovao je Europu, Indiju, Egipat i Bliski istok, no pravu promjenu je doživio tek poslije, kad ga je Gurdjieff uveo u tajnovito učenje.

Prema tom učenju, čovjek se radom na sebi može osloboditi okova neznanja i uzdići se do više razine svoga bića.

Ouspensky je svoja razmišljanja i spoznaje iznio u svojim najpoznatijim djelima „Tertium organum“, „U potrazi za čudesnim“ i „Novi model svemira“. U knjizi „Tertium organum“ povezuje znanstvene spoznaje s duhovnim poimanjem svijeta i života.

No tu razotkriva i svu ograničenost znanosti koja stvarnim smatra samo ono što je opipljivo i mjerljivo, zanemarujući pritom sve ono što izmiče našim osjetilima i mjerenjima.

Čovjek ima potpuno pogrešno poimanje stvarnosti: ono što smatra zbiljom – materijalni svijet i trodimenzionalna tijela u njemu – zapravo je nestvarno, dio je iluzije koja se u svakom trenutku mijenja. Stvarno je, kaže Ouspensky, samo ono što nije podložno promjeni.


Naslovi u ponudi