Philip Paul Hallie

Philip Paul Hallie

Philip Paul Hallie (1922. – 1994.) bio je pisac, filozof i profesor na Sveučilištu Wesleyan 32 godine. Tijekom Drugog svjetskog rata služio je u američkoj vojsci . Diplome je stekao na Harvardu , Oxfordu (gdje je bio Fulbrightov stipendist na Jesus Collegeu od 1949. do 1951.) i Grinnell Collegeu.

Razvio je model institucionalne okrutnosti .

Institucionalna okrutnost je model koji je razvio Philip Hallie, koji vjeruje da je etika ukorijenjena u strasti i zdravom razumu, a ne u tehničkoj znanosti.

Hallie definira "institucionalnu okrutnost" kao uporni obrazac poniženja koji traje godinama u zajednici, ali viktimizator i žrtva nalaze načina da umanje štetu koja se čini. I žrtva i viktimizator opravdavaju okrutne postupke na temelju onoga u što su bili naveden da vjeruju da je "stvarna" inferiornost. Hallie tvrdi da je okrutnost stvorena neravnotežom moći, odnosno hijerarhijom. Prema njegovom mišljenju, suprotnost institucionaliziranoj okrutnosti je sloboda od okrutnog odnosa, a ne samo ljubaznost.

Institucionalna okrutnost degradira individualnost. Hallie navodi citat nacističkog SS časnika koji kaže: "Privrženost [instituciji] koja nadjačava svaku sentimentalnost transformira okrutnost i destrukciju u moralnu plemenitost, a predanost je krvotok jedne institucije," (Hallie "Od okrutnosti do dobrote") .


Naslovi u ponudi

Paradox of Cruelty

Paradox of Cruelty

Philip Paul Hallie

Istraživanje o tome kako djeluje bol i koje probleme uzrokuje, ilustrirano na primjerima iz umjetnosti i literature. Zašto se većina ljudi apstraktno protivi okrutnosti, dok istovremeno imamo toliko primjera okrutnosti u stvarnom životu?

Wesleyan University Press, 1969.
Engleski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
19,99