Frane Adam

Frane Adam

Frane Adam (rođen 23. studenog 1948.) je slovenski sociolog , urednik i bivši disidentski politički aktivist. Tijekom ranih 1970-ih bio je jedan od vođa studentskog protestnog pokreta u Socijalističkoj Republici Sloveniji.

Adam je rođen u Pivki , u Sloveniji, koja je tada bila dio Jugoslavije . Studirao je na Sveučilištu u Ljubljani , gdje je postao jedan od najistaknutijih aktivista slovenskog studentskog pokreta, koji je nastao kao dio općeeuropskih prosvjeda 1968. godine. Godine 1972. uhitile su ga komunističke vlasti zajedno s pjesnikom Milanom Jesihom . Njihovo uhićenje potaknulo je studentsku okupaciju Filozofskog fakulteta u Ljubljani.

Adam je doktorirao 1981. godine na Sveučilištu u Zagrebu. Nastavio je svoju akademsku karijeru kao kolega istraživač na sveučilištima u Konstanzu i Bielefeldu.

Osamdesetih godina postao je, zajedno s Gregorom Tomcem , jedan od prvih slovenskih i jugoslavenskih sociologa koji su proučavali fenomene suvremenih društvenih kretanja, s naglaskom na supkulture mladih. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je aktivan u pokretu civilnog društva u Sloveniji i postao je jedan od članova Odbora za obranu ljudskih prava .

Od 1989. do 1992. bio je predsjednik Slovenskog sociološkog društva.

Bio je i suradnik u Znanstvenom centru za društvena istraživanja u Berlinu.

Trenutno predaje kao profesor na Visokoj društvenoj školi u Novoj Gorici . [8] Također predaje na Fakultetu za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani. Također je suradnik na Institutu za razvojne i strateške analize u Ljubljani.

Njegov istraživački interes usmjeren je na komparativne studije elita i demokracije, na teorije i indikatore razvojne uspješnosti kao i na utjecaj društvenog kapitala na prijenos znanja i regionalne inovacijske sustave.


Naslovi u ponudi

Moć i nemoć samoupravljanja

Moć i nemoć samoupravljanja

Veljko Rus, Frane Adam
Globus, 1989.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,50