Frane Adam

Frane Adam

Frane Adam (rođen 23. novembra 1948.) je slovenački sociolog, urednik i bivši disidentski politički aktivista. Početkom 1970-ih bio je jedan od vođa studentskog protestnog pokreta u Socijalističkoj Republici Sloveniji.

Adam je rođen u Pivki, u Sloveniji, koja je tada bila u sastavu Jugoslavije. Studirao je na Univerzitetu u Ljubljani, gde je postao jedan od najistaknutijih aktivista slovenačkog studentskog pokreta koji je nastao u okviru panevropskih protesta 1968. godine. Godine 1972. uhapsile su ga komunističke vlasti zajedno sa pesnikom Milanom Jesihom. Njihovo hapšenje podstaklo je studentsku okupaciju Filozofskog fakulteta u Ljubljani.

Adam je doktorirao 1981. godine na Sveučilištu u Zagrebu. Akademsku karijeru nastavio je kao naučni saradnik na univerzitetima u Konstancu i Bilefeldu.

Osamdesetih godina prošlog veka, zajedno sa Gregorom Tomecom, postao je jedan od prvih slovenačkih i jugoslovenskih sociologa koji su proučavali fenomene savremenih društvenih pokreta, sa akcentom na omladinske potkulture. Osamdesetih godina prošlog veka bio je aktivan u pokretu civilnog društva u Sloveniji i postao je jedan od članova Odbora za odbranu ljudskih prava.

Od 1989. do 1992. bio je predsednik Slovenačkog sociološkog društva.

Bio je i saradnik Naučnog centra za društvena istraživanja u Berlinu.

Trenutno predaje kao profesor na Visokoj školi u Novoj Gorici. [8] Predaje i na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani. Takođe je saradnik na Institutu za razvojne i strateške analize u Ljubljani.

Njegovo istraživačko interesovanje usmereno je na komparativne studije elita i demokratije, na teorije i indikatore uspešnosti razvoja, kao i na uticaj društvenog kapitala na transfer znanja i regionalne inovacione sisteme.


Naslovi u ponudi

Moć i nemoć samoupravljanja

Moć i nemoć samoupravljanja

Veljko Rus, Frane Adam
Globus, 1989.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
6,50