Essad Bey

Essad Bey

Lev Nussimbaum (17. listopada 1905. - 27. kolovoza 1942.), koji je pisao pod pseudonimima Essad Bey i Kurban Said , bio je pisac i novinar, rođen u Kijevu u židovskoj obitelji. Ondje je živio i u Bakuu tijekom svog djetinjstva prije nego što je pobjegao pred boljševicima 1920. u dobi od 14 godina. Godine 1922., dok je živio u Njemačkoj, dobio je potvrdu da je prešao na islam u prisustvu imama tursko veleposlanstvo u Berlinu. Stvorio je mjesto za sebe u konkurentskom europskom književnom svijetu pišući o temama o kojima zapadnjaci, općenito, malo znaju - o Kavkazu, Ruskom carstvu, boljševičkoj revoluciji, novootkrivenoj nafti, i islam. Pisao je pod imenom Essad Bey na njemačkom jeziku .

Povjesničari i književni kritičari koji su dobro poznavali ove teme diskreditirali su Essad Beya kao pouzdan izvor. Danas povjesničari zanemaruju knjige objavljene pod ovim imenom i rijetko ga citiraju, iako su teme o kojima je Essad Bey odlučio pisati još uvijek kritički relevantne. Činjenica da je Essad Bey bio tako plodan dovodi u pitanje autorstvo ovih knjiga i je li Essad Bey primarno djelovao kao posrednik i prepravljao rukopise te ih prodavao pod svojim pseudonimom koji je postao poznat. Godine 1934. njegov agent Werner Schendell [ de ] upozorio ga je da uspori i uzme godinu dana pauze između knjiga kako se ne bi doimao tako plodnim. Te godine nije objavljena nijedna knjiga na njemačkom – samo dvije novele na poljskom.

Godine 1924. u Berlinu, Nussimbaum je pomogao u osnivanju islamske studentske grupe Islamia , gdje je upoznao druge muslimane: Arape, Turke, Irance, Afganistance i Indijce, kao i obraćenike poput njega. Oni su "govorili o bijednoj situaciji muslimana u kolonijalnom svijetu". Međutim, neki muslimani su prigovarali načinu na koji je Nussimbaum opisao islam u svojim spisima, optužujući ga za orijentalizam i da nije "pravi" musliman. Godine 1930. Mohammed Hoffman, član Islamije i sam preobraćenik na islam, optužio je Nussimbauma da pokušava "proći kao rođeni musliman" i sugerirao da je njegovo preobraćenje bila samo smicalica. Kao rezultat ove i sličnih optužbi, Nussimbaum je prestao pohađati Islamijusastanci; međutim, nikada se nije odrekao islama niti se od njega ogradio. Godine 1934. New York Herald Tribune objavio je profil Essad Beya koji ga je opisao kao nepoštivajućeg muslimana koji "ne nosi prostirku za molitvu; ne pozdravlja Mekku dok se moli... jede svinje i pije vino; ali kad je došao na svijet oženio se u Berlinu, odbio se odreći svoje vjere."

Armin Wegner, suvremenik Essad Beya koji ga je poznavao u njegovim posljednjim godinama u Positanu, u Italiji, primijetio je da je Bey "održao komediju muslimanstva do kraja".

U oštroj recenziji Essad Beyeve biografije Mohammed je izrazio sumnju da je autor "ikad čitao Kuran, bilo u originalu ili u prijevodu." Tvrdilo se: "Essad Beyev Muhammed je pun loše povijesti, iskrivljenih činjenica i naivnih tumačenja. Nikada nije trebao biti napisan... Zapravo, ponukan sam ići još dalje i reći da jedva da postoji stranica u ovome" životopis' koji je bez grešaka."

Unatoč tome što je Nussimbaum bio etnički Židov, njegova monarhistička i antiboljševička politika bila je takva da je, prije nego što je otkriveno njegovo podrijetlo, nacističko ministarstvo propagande uvrstilo njegova djela na svoj popis "izvrsnih knjiga za njemačke umove". Među djelima koja su mu pripisana su rane biografije Lenjina , Staljina i cara Nikole II., Muhameda, proroka; i Reza Šah od Irana. Sve su te biografije navodno napisane između 1932. i 1936. U jednom trenutku od Nussimbauma je zatraženo da napiše službenu biografiju Benita Mussolinija . Essad Beyeva djela, od kojih je mnoga tvrdio da su biografije, diskreditirana su od strane povjesničara i književnih kritičara i danas se na njih rijetko poziva osim da bi se primijetilo koliko su nepouzdana.


Naslovi u ponudi

Muhamed: rađanje i uspon Islama

Muhamed: rađanje i uspon Islama

Essad Bey

Knjiga o islamskom proroku Muhamedu koji je bio poslanik nepoznatog Boga kojega je morao objaviti.

Kosmos, 1990.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
14,32