Nikola Lorencin

Nikola Lorencin

Nikola Lorencin, rođen 1940. u Jagodini, filmski je i televizijski redatelj, kritičar i pedagog. Školovao se u Zemunu, Puli i Beogradu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu (Opća književnost i teorija) te na Akademiji za pozorište, radio, film i TV (Filmska i TV režija) u Beogradu.

Profesionalno bavljenje filmom započeo je kao asistent na projektima Aleksandra Petrovića i, usporedno, radom na vlastitim filmskim i televizijskim filmovima: od tv ciklusa 'Neobavezno' (TV Beograd, urednik Zora Korać) , do igranih serija ('Priče preko pune linije' ) ili tv drama ('Pod starost', 'Kopilan', 'Dud', 'Zemlja') i tv filmova ('Mala privreda', 'Božićna pesma') i dokumentaraca, mahom dugometražnih ('Šta i zašto K. Karabaša', 'Neimari', '...i ne uvedi nas u iskušenje', 'Chess blues'). Pisao filmsku i tv kritiku, objavljuje eseje i studije ('Filmska kaža – elektronska laža', 'Drama dokumentarca', 'Nekad i sad – istorija i estetika dokumentarnog filma'), suradnik i urednik u filmskim časopisima 'Sineast', 'McGuffin', 'YU film, danas', 'Književna reč', 'Zenit'; objavljivao u 'Vidicima', 'Studentu', 'Filmskoj kulturi'... Već trideset godina surađuje s filmskim i tv kućama (TV BGD – RTS, Art tv, TV Novi Sad, Tv Zagreb...), producentima 'Adria film' ,'Zastava film', 'Dunav film', 'Art film 80', VANS, 'Pan film','Exp Ilke film', 'Fix Focus'... najčešće u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu.

Ostvario je veliki dokumentaristički i televizijski opus svih tv žanrova. Za svoje filmove nagrađivan je na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima (Velika zlatna medalja 'Beograd' za režiju na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, na međunarodnim festivalima Nagrada Zlatni bor na MEFESTU, Zlatibor; Grand Prix na FESTEFu, Kučevo), sudjelovao je na festivalima u Amsterdamu, Krakovu, Kalamati, Moskvi, Čeljabinsku, Parizu...

Filmsko djelo sačinjava veliki broj dokumentarnih, igranih, televizijskih filmova kao i drugih oblika i žanrova. Sve je dokumentarno filmove snimio prema vlastitim scenarijima, a za mnoge druge tv i filmske projekte radio je kao suradnik na scenariju.

Živi u Beogradu, gdje je, do mirovine, kao redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti (za predmete dokumentarni film, osnove filmske režije i režija zvuka) nastojao povezati svoje redateljsko iskustvo i pedagošku praksu. Predavao i na drugim školama ili seminarima – u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Jagodini, Puli... Dvije je godine bio umjetnički direktor beogradskog Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (2000 – 01.), i dvije godine (2002 – 03.) predsjednik Savjeta istog Festivala; posebno se zalagao da beogradski Festival dobije i međunarodni natjecateljski program, da se formira gradski fond za financiranje dokumentarnih i kratkometražnih filmova te da se objavljuju knjige o ovim filmskim vrstama.


Naslovi u ponudi

Džejms Džojs i film

Džejms Džojs i film

Nikola Lorencin

Lorencinova knjiga istražuje veze Jamesa Joycea i 'sedme umjetnosti'. Teško ju je žanrovski odrediti - ona je i esej, i biografsko djelo, i kritika, a autor je probao tekstualnu konstrukciju utemeljiti na jeziku uzora, pa je knjiga pisana Joyceovim stilom

Filmski centar Srbije, 2015.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
19,56