Moj prijatelj Rembrandt - prema dnevnicima dr. Joannisa Van Loona napisao, dopisao i priredio Hendrik Willem Van Loon

Moj prijatelj Rembrandt - prema dnevnicima dr. Joannisa Van Loona napisao, dopisao i priredio Hendrik Willem Van Loon

Hendrik Van Loon

Knjiga Rembrandtova suvremenika, liječnika i prijatelja s kojim se posljednjih tridesetak godina života intenzivno družio svjedočanstvo je iz prve ruke o životu i karakteru znamenitog umjetnika. Joannis van Loon je izmišljeni lik autora Hendrika Willema V

"Općinstvo nikako ne razumije moje namjere... smiju se porugljivo i govore: 'On nije umjetnik od zanata, on svoju umjetnost ne shvaća ozbiljno i ne slika stvari onako kako ih mi vidimo.' Neka me Bog očuva da bih stvari gledao njihovim očima. Oni me mogu i oni će me pustiti da izgladnim, ali oni neće oteti moje uvjerenje da ja imam pravo, a oni krivo. Svatko može slikati stvari onako kakve jesu. Ali slikati stvari onako, kako one postoje samo u pretpostavci – to je, dragi doktore, zadatak koji čini život zanimljivim.... jer ne radi se toliko o tome što netko vidi, već kako vidi. Dobar umjetnik može osjetiti dublji poriv pogledavši zaklanog vola u kakvoj običnoj mesnici, negoli loš umjetnik vidjevši tucet crkvi u sa¬mom rodnom mjestu Rafaela. Ja ne mogu slikati drugačije no što slikam. Ostajem kod svog načina slikanja i kod njega ću ostati, dok ne odem u ubožnicu ili ne legnem u grob. Tada mi možete staviti nadgrobni kamen s natpisom: 'Ovdje počiva luđak'."

Spomenuti je Rembrandtov citat tek natuknica koja daje naslutiti koliko se zanimljivih slikarevih razmišljanja i detalja iz njegova života nalazi u ovoj knjizi. Jer, napisao ju je njegov suvremenik, Joannis van Loon, liječnik i prijatelj s kojim se posljednjih tridesetak godina života intenzivno družio. Ovo svjedočanstvo "iz prve ruke" za tisak je priredio ugledni povjesničar i pisac Hendrik van Loon, liječnikov, kako navodi, "potomak u devetom koljenu". (Joannis van Loon je izmišljeni lik autora Hendrika Willema Van Loona.)

O samom Rembrandtu ovdje kažimo samo da je živio u zemlji vjetrenjača, teškim i nezavidnim životom, bez novaca, priznanja i razumijevanja, cijeli se život boreći s vjetrenjačama u ljudskim glavama. A danas? Slika "Noćna straža", primjerice, koja je nekad bila odbijena i predmetom sprdnje, sad je predmetom proučavanja i divljenja, i jedna je od najvećih holandskih kulturnih i turističkih vrednota, a njen je autor općepriznat kao jedan od najvećih, najutjecajnijih, najosebujnijih, najvažnijih, najgenijalnijih, naj... slikara u povijesti umjetnosti i uopće jedan od najvećih ljudi u povijesti čovječanstva. Što još dodati? Možda još jedno mišljenje o Rembrandtu iz ove odlične biografije: "Kad se prepustio svojim snovima, izgubio je sve što je imao – a pritom je i sve dobio."

Naslov izvornika
R.v.R : the life and times of Rembrandt van Rijn
Prijevod
Slavko Batušić
Urednik
Slavko Batušić
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
252
Nakladnik
Šareni dućan, Koprivnica, 2008.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53668-389-5

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Nedostaje predlist
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Moj život

Moj život

Gorki
Maksim Gorki
Binoza, 1932.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,99
Dva svijeta

Dva svijeta

Novak
Vjenceslav Novak

Svezak sedmi Djela Vjenceslava Novaka iz edicije Noviji hrvatski pisci.

Minerva nakladna knjižara, 1932.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,26
Sve što treba da znam naučio sam još u vrtiću

Sve što treba da znam naučio sam još u vrtiću

Robert Fulghum
Mono & Manana.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
4,993,49
Kleines Organon für das Theater

Kleines Organon für das Theater

Bertolt Brecht
Suhrkamp Verlag, 1961.
Njemački. Latinica. Broširano.
39,99
Sjećanja

Sjećanja

Ivan Maček-Matija

Knjiga pruža uvid u političke i društvene promjene tog vremena, kao i lične refleksije autora na događaje i ljude koji su oblikovali njegov život.

Globus, 1983.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
10,988,78
Slavonija - likovne umjetnosti

Slavonija - likovne umjetnosti

Matko Peić
Glas Slavonije, 1975.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,62 - 7,50