Moj prijatelj Rembrandt - prema dnevnicima dr. Joannisa Van Loona napisao, dopisao i priredio Hendrik Willem Van Loon

Moj prijatelj Rembrandt - prema dnevnicima dr. Joannisa Van Loona napisao, dopisao i priredio Hendrik Willem Van Loon

Hendrik Van Loon

Knjiga Rembrandtova suvremenika, liječnika i prijatelja s kojim se posljednjih tridesetak godina života intenzivno družio svjedočanstvo je iz prve ruke o životu i karakteru znamenitog umjetnika. Joannis van Loon je izmišljeni lik autora Hendrika Willema V

"Općinstvo nikako ne razumije moje namjere... smiju se porugljivo i govore: 'On nije umjetnik od zanata, on svoju umjetnost ne shvaća ozbiljno i ne slika stvari onako kako ih mi vidimo.' Neka me Bog očuva da bih stvari gledao njihovim očima. Oni me mogu i oni će me pustiti da izgladnim, ali oni neće oteti moje uvjerenje da ja imam pravo, a oni krivo. Svatko može slikati stvari onako kakve jesu. Ali slikati stvari onako, kako one postoje samo u pretpostavci – to je, dragi doktore, zadatak koji čini život zanimljivim.... jer ne radi se toliko o tome što netko vidi, već kako vidi. Dobar umjetnik može osjetiti dublji poriv pogledavši zaklanog vola u kakvoj običnoj mesnici, negoli loš umjetnik vidjevši tucet crkvi u sa¬mom rodnom mjestu Rafaela. Ja ne mogu slikati drugačije no što slikam. Ostajem kod svog načina slikanja i kod njega ću ostati, dok ne odem u ubožnicu ili ne legnem u grob. Tada mi možete staviti nadgrobni kamen s natpisom: 'Ovdje počiva luđak'."

Spomenuti je Rembrandtov citat tek natuknica koja daje naslutiti koliko se zanimljivih slikarevih razmišljanja i detalja iz njegova života nalazi u ovoj knjizi. Jer, napisao ju je njegov suvremenik, Joannis van Loon, liječnik i prijatelj s kojim se posljednjih tridesetak godina života intenzivno družio. Ovo svjedočanstvo "iz prve ruke" za tisak je priredio ugledni povjesničar i pisac Hendrik van Loon, liječnikov, kako navodi, "potomak u devetom koljenu". (Joannis van Loon je izmišljeni lik autora Hendrika Willema Van Loona.)

O samom Rembrandtu ovdje kažimo samo da je živio u zemlji vjetrenjača, teškim i nezavidnim životom, bez novaca, priznanja i razumijevanja, cijeli se život boreći s vjetrenjačama u ljudskim glavama. A danas? Slika "Noćna straža", primjerice, koja je nekad bila odbijena i predmetom sprdnje, sad je predmetom proučavanja i divljenja, i jedna je od najvećih holandskih kulturnih i turističkih vrednota, a njen je autor općepriznat kao jedan od najvećih, najutjecajnijih, najosebujnijih, najvažnijih, najgenijalnijih, naj... slikara u povijesti umjetnosti i uopće jedan od najvećih ljudi u povijesti čovječanstva. Što još dodati? Možda još jedno mišljenje o Rembrandtu iz ove odlične biografije: "Kad se prepustio svojim snovima, izgubio je sve što je imao – a pritom je i sve dobio."

Naslov izvornika
R.v.R : the life and times of Rembrandt van Rijn
Prijevod
Slavko Batušić
Urednik
Slavko Batušić
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
252
Nakladnik
Šareni dućan, Koprivnica, 2008.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53668-389-5

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Nedostaje predlist
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Slavonija - likovne umjetnosti

Slavonija - likovne umjetnosti

Matko Peić
Glas Slavonije, 1975.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,62 - 7,50
A. G. Matoš - Sabrana djela: Feljtoni, impresije, članci (1911-1914)

A. G. Matoš - Sabrana djela: Feljtoni, impresije, članci (1911-1914)

Matoš
Antun Gustav Matoš
Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1973.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
66,34 (komplet)
Žifci u škripcu

Žifci u škripcu

Drago Hedl
Izdavački centar Revija, 1988.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,56
Varšavske beležnice : (1978 - 1984)

Varšavske beležnice : (1978 - 1984)

Kazimierz Brandys

Jedan od vodećih poljskih pisaca s kraja XX st. objavio je 1981. i 1982. svoje Bilježnice, koje obuhvaćaju burno razdoblje događanja u Poljskoj 1978-1984. Ovo je knjiga izbora iz tih dnevničkih zapisa.

Prosveta, 1988.
Srpski. Ćirilica. Tvrde korice s ovitkom.
8,46
Moj obračun s njima

Moj obračun s njima

Miroslav Krleža

Knjiga polemika u kojoj Krleža donosi brojne slučajeve obračuna sa svojim velikim kritičarima, kako na književnim, političkim tako i na drugim aspektima svog djelovanja.

Mladost, 1988.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,36
Putopisi i studije 1: Izlet u Rusiju 1925

Putopisi i studije 1: Izlet u Rusiju 1925

Miroslav Krleža

Izlet u Rusiju 1925. je zbirka putopisa, feljtona, eseja i studija koje povezuje piščev put obuhvaćen naslovom.

NIŠRO Oslobođenje, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,76