Skrivena mudrost u mitologiji

Skrivena mudrost u mitologiji

Geoffrey Hodson
Hodson

Mitovi drevnih naroda mogli su započeti kao narodne priče, poput nekih današnjih bajki. Pri njihovu prenošenju kroz stoljeća, mudraci, proroci i nadahnuti pjesnici dodavali su i obogaćivali neke od svojih izvora.

Znanje osvijetu i o svojemu mjestu u njemu ljudska vrsta kumulira desecima tisuća godina mjerenog vremena, no ono je transponirano u oblike razumijevanje kojih zahtijeva pažljiv pogled ispod površine. Mitološke i alegorijske priče upućenima mogu biti put do skrivenih istina. Naglasak autor stavlja na "ispravno tumačenje" i "pravilnu primjenu", jer primljena nadahnuća mogu rezultirati i dobrom i zlim. Autor je britanski teozof, okultist, mistik, filozof i ezoterik, dugi niz godina bio na čelu Teozofskog društva.

Istinski nadahnute velike drame sadržane u mitologiji alegorijski prikazuju božanski izazvane događaje koji se odigravaju unutra i u svakom od četiriju carstva prirode – ljudsko, životinjsko, biljno i mineralno, kao i u četiri elementa: zemlja, voda, zrak i vatra. Avanture vrhovnih božanstava i njihovih božanskih rođaka, na primjer Olimpljana kod drevnih Grka, te njihovih brojnih potomaka personificiraju karakteristične postupke koji se zbivaju tijekom cjelokupnog stvaranja.Valjano protumačene, skoro sve intervencije između bogova samih i bogova i ljudi govore o ovoj ili onoj vrsti odnosa. Usprkos kopreni zaštite koja upućuje na suprotno, ti su odnosi uvijek evolutivno ubrzavajući te povezuju božansko iznutra s uobičajenom samosvješću svakog stanovnika zemlje. Ako neke mitove prihvatimo kao alegorije koje skrivaju fragmente istine, tada bi se mnoge, ako ne i sve takve drevne legende, mogle pokazati izvorima vrlo vrijednih informacija. Ovo se gledište pokazuje primjenjivim ne samo na početak i razvoj Univerzuma nego i na početke i razvoj ludske vrste koja čini jedan ogranak njihovih stanovnika. Takvo shvaćanje posebno se odnosi na razumijevanje filozofskih i duhovnih istina čije znanje, pravilno primijenjeno u životu, može biti od velike praktične koristi.

Naslov izvornika
The concealed wisdom in world mythology
Prijevod
Zdenko Schloser
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
262
Nakladnik
CID-NOVA, Zagreb, 2013.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53311-017-2

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Kraljevstvo anđela

Kraljevstvo anđela

Hodson
Geoffrey Hodson

Smisao pisanja ove knjige o anđelima jest pružanje onoga znanja koje može poslužiti kao osnova za daljnje proučavanje anđeoske hijerarhije.

CID-NOVA, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,24
Treća sila

Treća sila

Mitrinović
Dimitrije Mitrinović

Dimitrije Mitrinović je jedna od najoriginalnijih, ali i najkontroverznijih ličnosti u jugoslavenskoj kulturi. Jedan od ideologa Mlade Bosne i zagovornik integralnog jugoslavenstva.

Gradac, 2004.
Srpski. Latinica. Broširano s ovitkom.
9,997,99
Tajni život mrtvih - iz spiritističkih spisa Leona Denisa

Tajni život mrtvih - iz spiritističkih spisa Leona Denisa

Jovo Marić
Vlastita naklada, 1988.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,75
Svijet zagonetnih sila

Svijet zagonetnih sila

Clarke
Arthur C. Clarke
August Cesarec, 1986.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
8,24 - 8,50
Rudolf Steiner

Rudolf Steiner

Renata Bakota

Rudolf Steiner je utemeljio antropozofiju - znanost o čovjeku kao osjetilnom i nadosjetilnom biću. Tvrdio je da nadosjetilne spoznaje moraju biti jednako egzaktne kao one prirodoznanstvene, ali da se one ne potvrđuju eksperimentom, već životnim iskustvom.

Sipar.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
17,42
Veliki Nostradamusov horoskop

Veliki Nostradamusov horoskop

Olja Bakić
Arion, 1986.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
12,46