Skrivena mudrost u mitologiji

Skrivena mudrost u mitologiji

Geoffrey Hodson
Hodson

Mitovi starih naroda mogli su da počnu kao narodne priče, poput nekih današnjih bajki. Tokom njihovog prenošenja kroz vekove, mudraci, proroci i nadahnuti pesnici su dodavali i obogatili neke od svojih izvora.

Znanje o prosvetiteljstvu i njegovom mestu u njemu akumulirala je ljudska vrsta tokom desetina hiljada godina odmerenog vremena, ali je ono transponovano u oblike razumevanja koji zahtevaju pažljiv pogled ispod površine. Mitološke i alegorijske priče mogu biti put do skrivenih istina za one koji znaju. Autor ističe „pravilno tumačenje” i „pravilnu primenu”, jer dobijene inspiracije mogu rezultirati i dobrim i zlim. Autor je britanski teozof, okultista, mistik, filozof i ezoterik, dugi niz godina bio je na čelu Teozofskog društva.

Istinski nadahnute velike drame sadržane u mitologiji alegorijski oslikavaju božanski izazvane događaje koji se dešavaju unutar iu svakom od četiri carstva prirode – ljudskom, životinjskom, biljnom i mineralnom, kao iu četiri elementa: zemlji, vodi, vazduhu i vatra. Avanture vrhovnih božanstava i njihovih božanskih srodnika, na primer Olimpijaca kod starih Grka, i njihovih brojnih potomaka personifikuju karakteristične radnje koje se dešavaju tokom čitave kreacije, gotovo sve intervencije između samih bogova i između bogova i ljudi govore o jednoj ili drugoj vrsti odnosa. Uprkos veo zaštite koji sugeriše suprotno, ovi odnosi se uvek evolutivno ubrzavaju i povezuju božansko iznutra sa zajedničkom samosvešću svakog stanovnika zemlje. Ako neke mitove prihvatimo kao alegorije koje kriju fragmente istine, onda se mnoge, ako ne i sve, takve drevne legende mogu pokazati kao izvori veoma vrednih informacija. Pokazalo se da je ovo gledište primenljivo ne samo na početak i razvoj Univerzuma, već i na početke i razvoj ljudske vrste, koja čini granu njihovih stanovnika. Takvo shvatanje se posebno odnosi na razumevanje filozofskih i duhovnih istina, čije znanje, pravilno primenjeno u životu, može biti od velike praktične koristi.

Naslov originala
The concealed wisdom in world mythology
Prevod
Zdenko Schloser
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
262
Izdavač
CID-NOVA, Zagreb, 2013.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53311-017-2

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Kraljevstvo anđela

Kraljevstvo anđela

Hodson
Geoffrey Hodson

Svrha pisanja ove knjige o anđelima je da pruži znanje koje može poslužiti kao osnova za dalje proučavanje anđeoske hijerarhije.

CID-NOVA, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,24
Tajne tarota

Tajne tarota

Nigel Havens

Jedno od najboljih djela o tarotu s kojim se možete susresti.

Nova Arka, 1994.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,26
Tajni svijet matematike

Tajni svijet matematike

Mirko Dejić

Rađanje brojeva, okulistika, religija, kalendar, magični kvadrat.

Nolit, 1990.
Srpski. Latinica. Broširano.
4,20
Keltski horoskop

Keltski horoskop

Neal Gallagher

Pored upoznavanja čitaoca sa simbolikom keltskog horoskopa, koji se zasniva na njihovom obožavanju drveća, autor nudi kratak uvod o tome ko su bili Kelti, koja je njihova religija, simbolika, kao i osnovne podatke o Ircima. sage i bogovi.

CID-NOVA, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,28
Evolucija Božanstva: od Sfinge do Hrista

Evolucija Božanstva: od Sfinge do Hrista

Schuré
Édouard Schuré

"U Velikim posvećenicima nastojao sam sagledati božanski svijet kroz svijest velikih proroka čovječanstva... Sada sam nastojao vidjeti Zemlju sa stajališta zvijezda, ili bolje rečeno, kontemplirati ljudsku evoluciju kroz djelovanje kozmičkih sila..."

Dereta, 1989.
Srpski. Latinica. Broširano.
9,99
Ave luna: mjesec i svakodnevica

Ave luna: mjesec i svakodnevica

Lana Kindij

Poznavanje kvaliteta Meseca u elementima i sazvežđima, značenja Meseca u astrološkim poljima, poznavanje uticaja Meseca na čoveka, može pomoći u spoznaji, prelasku iz nesvesnog u svesno i u voljnoj promeni. samog sebe.

CID-NOVA, 2003.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,42