Točka poraza

Točka poraza

Sibila Petlevski

“Zašto u našoj obitelji ljudi umiru češće nego u drugim obiteljima?" pitala je Anđelka, a odgovor je bio da to samo Bog zna, ali da se ne bi čudila da je za sve kriv Wendigo, kanibal ledenog srca, a možda i neki zloduh, koji obožava jesti ljudsko meso...

Kad je došla u domovinu svojih predaka, u razdoblju koje je za nju bilo sezona u paklu, susrela se s jezom i sa zadahom truleži i smrti. Wendigo je postao Anđelkin osobni pojam duha rata, njena osobna lozinka za ulazak u svijet kanibalske politike koju se nije smjelo olako svesti na neki tamo “bratoubilački rat“ na egzotičnom terenu zapadnog Balkana, nego ju je trebalo shvatiti iz odnosa moći na malo široj karti svijeta. Jer tako to ide: prvo se ne vidi ništa, a onda, tobože niotkud u nosnice prodre smrdljivi dah divova svjetske politike – stoljetni smrad njihovog krvoločnog apetita za topovskim mesom.

Malotko zna: nekoć ljepotica, mitska Meduza zapravo je bila silovana. Malotko zna i da je bila trudna kad ju je njezin ubojica, Perzej, obezglavio. Pa ipak, njega se tisućljećima percipira i slavi kao junaka, nju se pak prezire kao čudovište. Mitovi su konstitutivni elementi u temeljima kulture i oblikuju mentalitet pa i individualno i kolektivno nesvjesno – možda napose oni njihovi dijelovi koji su uglavnom prešućivani ili potisnuti. Ali potisnuto se, znamo (li?), uvijek iznova vraća, silovane žene pretvaraju se u „meduze“, a silovatelji i ubojice nerijetko u percepciji javnosti (p)ostaju „bogovi“. Ili ugledni visokopozicionirani vojni dužnosnici.

Urednik
Darko Milošić
Ilustracije
David Gazarov
Naslovnica
Sandorf
Dimenzije
21,5 x 14 cm
Broj strana
238
Nakladnik
Sandorf, Zagreb, 2023.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53351-463-5

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Bilo nam je tako lijepo!

Bilo nam je tako lijepo!

Sibila Petlevski

Bilo nam je tako lijepo! apologija je potrage za srećom i potrebe da za njom stalno tragamo, a Viktor Tausk jedna je od onih stvarnih povijesnih osoba koje su imale odvažnosti da se u tu potragu zapute. Nastavak nagrađivanog romana Vrijeme laži.

Fraktura, 2011.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,99
Diploma za smrt 3

Diploma za smrt 3

Zoran Bručić
CAPITOL FESTIVAL d.o.o., 2017.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,99
Pucnji vedrine

Pucnji vedrine

Pero Kovačević-Cicvara
Litokarton, 1976.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,99
Kletva I-II

Kletva I-II

Šenoa
August Šenoa

Ovaj po obimu najveći Šenoin povijesni roman, krase vrlo živi dijalozi, te izvanredni realistički opisi, kao i Šenoina umješnost fabuliranja, atraktivan je i interesantan za svakog čitaoca.

Mladost, 1972.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
9,52
Zavjetna ruža

Zavjetna ruža

Maja Gjerek Lovreković

Roman govori o tragatelju za Svetim Graalom, kog put dovodi u ratom ranjenu Hrvatsku. Na ovom putovanju kroz zemlju on sreće ljude koji pričajući o sebi i ratu produbljuju i njegove duhovne spoznaje.

ANIMAton, 1996.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,96
Zlatarovo zlato

Zlatarovo zlato

Šenoa
August Šenoa
Znanje, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
2,52