Filozofijska istraživanja

Filozofijska istraživanja

Ludwig Wittgenstein
Wittgenstein

Knjiga “Filozofijska istraživanja” Ludwiga Wittgensteina jedna je od najutjecajnijih i najcjenjenijih studija promišljanja o jeziku i logici jezika u filozofiji dvadesetog stoljeća.

Objašnjavajući “jezičnu igru” – kao postupke za uporabu znakova jednostavnije od onih prema kojima upotrebljavamo znakove u krajnje složenom svakidašnjem jeziku i “oblike života” – kao sveukupnost djelatnosti jedne jezične zajednice gdje se pokazuje što je jednoj takvoj zajednici blisko i razumljivo, a što daleko i nerazumljivo; Wittgenstein predstavlja svoj pogled na pojavnost jezika i njegovu primjenu. Istražujući “opće oblike jezika”, “pravila jezičnih igara”, “privatni jezik”, te “obiteljske sličnosti” riječi, dolazi do definicija: da se sve jezične djelatnosti jedne jezične zajednice odvijaju u sklopu nesvjesno prihvaćenih načina djelovanja; te da je značenje riječi njezina uporaba u jeziku.
“Hrvatski čitatelji nakon 45 godina dobivaju Wittgensteinovo glavno djelo i u hrvatskom prijevodu. Mogućnost je to za mnoge da se izravno susretnu ne samo s Wittgensteinovim stavovima nego i s načinom njegova razmišljanja i postavljanja pitanja koja se često rješavaju već time ako su pravilno postavljena.”

Naslov izvornika
Philosophische Unterschungen
Prijevod
Igor Mikecin
Nakladnik
Globus, Zagreb, 1998.
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice s ovitkom.
ISBN
978-9-53167-116-3

Nema primjeraka u ponudi

Posljednji primjerak je rezerviran.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Istorija zapadne filosofije

Istorija zapadne filosofije

Russell
Bertrand Russell

Russellova anegdotski pisana Povijest zapadne filozofije pregled je filozofije od predsokratovaca pa sve do filozofije ranog 20. stoljeća. Kada je 1950. dobio Nobelovu nagradu za književnost knjiga je navedena kao jedan od razloga za dodjelu nagrade.

Kosmos, 1962. Tvrde korice.
28,16
Konsekvence pragmatizma

Konsekvence pragmatizma

Richard Rorty
Nolit, 1992. Broširano.
14,99