Biserje - Antologija muslimanske književnosti

Biserje - Antologija muslimanske književnosti

Alija Isaković
Isaković

Biserje je antologija koju je uredio istaknuti bošnjačko-muslimanski pisac Alija Isaković, koja, pored nespornog literarnog značaja, ima i poseban značaj za emancipaciju bošnjačke nacionalne samosvijesti.

Biserje je prijelomna antologija Alije Isakovića, istaknutog bošnjačko-muslimanskog pisca i svestranog kulturnog djelatnika (autor za bošnjačku nacionalnu samosvijest još utjecajnijih knjiga, poput Rječnika karakteristične leksike u bosanskome jeziku i Rječnika bosanskoga jezika ). Samo se djelo sastoji od četiri glavna dijela: narodna književnost i poezija, stvaralaštvo na orijentalnim jezicima (turski, arapski, perzijski), aljhamijado književnost na narodnom jeziku pisana arabicom, te moderna književnost. Bogato i ukusno ilustrirana slikama i grafikama Mersada Berbera, knjiga je, vrlo ekonomično ustrojena: dani su osnovni biografski podatci, kratka bibliografija te reprezentativni isječci iz djela autora. Osim najpoznatije balade «Hasanaginica», dio posvećen narodnom književnom stvaralaštvu sadrži mnoge poznate epske i lirske pjesme, kao i priče. Orijentalni su autori skromnije zastupljeni (među njima su Sirrija, Bašeskija i Fadil-paša Šerifović), kao i aljhimijado literatura (Uskjufi, Pruščakov «Duvanjski arzruhal»). Najzastupljenija je moderna književnost: od Rize Kapetanovića, Bašagića i Ćazima Ćatića preko Muradbegovića, Nametka, Alića i Čolakovića do Selimovića, Kulenovića, Dizdara, Idrizovića,Tahmiščića, Džumhura, Sidrana i Horozovića. Pojava Biserja je bio čin hrabrosti koji je imao, kako je povijest pokazala, prijelomni značaj u utemeljenju i priznanju opstojnosti bošnjačke nacionalne književnosti.

Urednik
Alija Isaković
Ilustracije
Mersad Berber
Dimenzije
25 x 16 cm
Broj strana
484
Nakladnik
Otokar Keršovani, Rijeka, 1990.
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice s ovitkom.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Taj čovjek

Taj čovjek

Isaković
Alija Isaković

Priče iz zbrike Taj čovjek predstavljaju jedan od vrhunaca Isakovićevog opusa. Iz njih se zrcali prepoznatljiva osebujnost Isakovićeva rukopisa.

Prva književna komuna, 1975. Broširano.
6,99
Rječnik karakteristične leksike u bosanskome jeziku

Rječnik karakteristične leksike u bosanskome jeziku

Isaković
Alija Isaković
Bambi, 1993. Tvrde korice.
16,28
Traganje za korijenima: osobna antologija

Traganje za korijenima: osobna antologija

Primo Levi

Radi se, prije svega, o knjizi za lektiru, lijepu i ugodnu štivu (antologije, kada su dobro učinjene, ugodne su knjige, osim što su i korisne); zatim, kao što je rečeno, radi se i o autoportretu, o razgolićivanju sebe.

Sipar, 2008. Tvrde korice.
9,146,40
Pjesme o Zagrebu : 1743-1964

Pjesme o Zagrebu : 1743-1964

Pavao Cindrić

U ovoj zbirci pjesama o Zagrebu, prvoj takve vrste u nas, sakupljene su 94 pjesme (71 autor) koje govore o životu, zbivanjima i razvitku Zagreba u toku nekoliko stoljeća.

Epoha, 1965. Tvrde korice s ovitkom.
4,99
Dječak sa dva imena

Dječak sa dva imena

Anton Ingolič
Mladost, 1971. Tvrde korice.
0,99
Antologija moderne poezije zapadnog kruga : od Baudelairea do danas

Antologija moderne poezije zapadnog kruga : od Baudelairea do danas

Šoljan
Antun Šoljan
Školska knjiga, 1980. Tvrde korice.
8,56