Dragutin Šmalcelj

Dragutin Šmalcelj

Dragutin Šmalcelj - Upasaka Lobsang Norbu, osnivač i predsednik Hrvatskog budističkog društva Padmasana, rođen je i školovao se u Zagrebu, gde je pohađao srednju školu i studirao ekonomiju. Vrlo rano je počeo da putuje svetom, često opasno i mukotrpno, kroz zemlje severne, istočne i centralne Afrike i kroz azijske zemlje, sve do Šri Lanke i Tibeta, upoznavajući različite narode, kulture i poglede na svet.

Godine 1981, tokom jednog od svojih ranijih putovanja, sreo je Njegovu Svetost KSIV u Daramsali na obroncima indijskih Himalaja. Dalaj Lama. To je susret koji će odrediti njegov budući život. Godine 1989. vratio se u Indiju da bi započeo svoje budističke studije 1990. u „Biblioteci tibetanskih dela i arhiva” u Daramsali.

Nakon tri godine uvodnih studija u klasi tibetanskih učitelja Geše Dave i Geše Sonama Rinčena i privatnog učenja tibetanskog jezika u manastiru Namgjal Njegove Svetosti Dalaj Lame, a u vreme kada je Geše Vangial bio iguman manastira, Dragutin Šmalcelj ponovo susreće Njegovu Svetost. Sv. Dalaj Lamu i od njega dobija lične instrukcije i savete. Preporuka g. Sv. Dalaj Lama mu otvara vrata da studira budističku filozofiju na „Institutu za budističku dijalektiku”, instituciji u kojoj studiraju samo tibetanski monasi i samo povremeno strani student koji ispunjava sve uslove za prijem na dijalektiku.

Dragutin Šmalcelj je član Međunarodnog budističkog saveta sa sedištem u Bod-Gaji, Indija. Osnivač je, duhovni instruktor i predsednik Hrvatskog budističkog društva Padmasana u Zagrebu, osnovanog 2001. godine uz blagoslov Njegove Svetosti 14. Dalaj Lame. Zalaže se za saradnju budističkih tradicija i zagovornik je međureligijskog dijaloga i međusobnog verskog poštovanja, kao i mirnog rešavanja sporova.


Naslovi u ponudi

Dijamantni put tibetanskog umijeća isjeljivanja

Dijamantni put tibetanskog umijeća isjeljivanja

Dragutin Šmalcelj

Knjiga Dijamantski put sadrži komentare na autentične medicinske tekstove pod naslovom r'Gjud-b'Zhi (Četiri medicinske tantre), na kojima se zasniva tibetanska medicinska nauka stara više od dve hiljade godina.

CID-NOVA, 2010.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
12,42