Željko Demo

Željko Demo

Željko Demo rođen je 1951. godine u Zagrebu. Nakon završene Klasične gimnazije 1970. godine upisao je arheologiju (A) i latinski jezik (B) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Već tokom studija, uz druge profesore, bio je pod uticajem Duje Rendić-Miočevića, koji ga je uveo u numizmatiku, koju će izabrati kao temu za diplomski rad („Novac germanskih vladara od druge polovine 5. do druga polovina VI veka u numizmatičkoj zbirci Arheološki muzej u Zagrebu“). Tokom studija, arheološka istraživanja 1974. godine u Privlaci kod Vinkovaca pod rukovodstvom Marije Šmalcelj bila su njegov uvod u srednjovekovnu arheologiju, koja će biti njegov stručni interes 37 godina u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Profesionalno radoznao i sistematično, motivisan zanimljivim nalazom iz severozapadne Hrvatske, počeo je da stvara tipologiju bjelobrdskih dvodelnih privesaka. Prilikom izrade tipologije istraživao je srednjovjekovni lokalitet Lijeva bara u Vukovaru, a koristio je i Stručni arhiv arheoloških nalazišta Arheološkog muzeja u Zagrebu, koji je važan izvor podataka starijih kolega koji su manje-više sistematski, počev od sa Marselom Gorencem, od pedesetih godina 20. veka istraživao je pomenuti lokalitet. Višegodišnja istraživanja, kao i digitalizacija inventarnih podataka i terenske dokumentacije o lokalitetu Lijeva bara, iznedrili su izložbu „Vukovar – Lijeva bara: istorijat jednog arheološkog lokaliteta (tragovi, istraživanja, znaci)“ koja je predstavljena u Arheološkom Muzej u Zagrebu 1996. godine. Uspeh izložbe i sastavljena ukupna dokumentacija pokrenula je novu seriju kataloga muzejskih zbirki i fondova „Musei Archaeologici Zagrabiensis Catalogi et Monographiae“. Izdanje iz 2009. godine pod nazivom „Ranosrednjovjekovno groblje bjelobrdske kulture: Vukovar – Lijeva bara (10.-11. vek)“ autor je Željko Demo, na više od šest stranica objedinjujući radove svih njegovih prethodnika, kao i nalaze Bjelobrda. kulturni kompleks i jedno od najvećih poznatih srednjovekovnih groblja u Hrvatskoj.


Naslovi u ponudi

Vukovar – Lijeva Bara (X-XI. stoljeće): Ranosrednjovjekovno groblje bjelobrdske kulture I-II

Vukovar – Lijeva Bara (X-XI. stoljeće): Ranosrednjovjekovno groblje bjelobrdske kulture I-II

Željko Demo

Monografija obuhvata, pored brojnih slika u tekstu, plan groblja, 434 crteža i 350 fotografija skeleta i 191 crtež grobnih nalaza, više od 100 tabelarnih prikaza i više od 50 tipoloških crteža i mapa arheološkog materijala.

Arheološki muzej, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od dva toma
42,68