Kronika

Kronika

Komes Marcelin

Komes Marcelin je bio kroničar Istočnog Rimskog Carstva. Rodom Ilirac, veći dio života proveo je na carigradskom dvoru. Njegovo jedino preživjelo djelo, Kronika, usredotočuje se na Istočno Rimsko Carstvo.

Podatke o Marcelinovu spisateljstvu zahvaljujemo u prvome redu Kasiodoru koji ga spominje kao autora kršćanske kronike {Inst. 1.17.2) i, kako se čini, još dva spisa, "O značajkama razdoblja i položajima mjesta' {Inst. 1.17.1) te "O gradu Konstantinopolu i gradu Jeruzalemu" {Inst. 1.25.1). Nažalost, ništa osim "Kronike" nije se sačuvalo.

Počinjući pisati svoje kroničarske djelo, Marcelin je pred očima imao dva velika uzora, Euzebija iz Cezareje i Jeronima Stridonjanina. O tome svjedoče i sam kroničar u predgovoru Kronici {Praefatio) i Kasiodor {Inst. 1.17=2). Izravno se nadovezujući na njihove kroničarske zasade i kronološki ih nastavljajući, premda ne i opsegom, Marcelin je prvu inačicu "Kronike" dovršio godine 518. (nedugo nakon smrti cara Anastazija I. koji je umro je 9. srpnja 518), prateći poglavito događaje u istočnome dijelu Carstva, što je sam istaknuo kao temeljnu nakanu {Praefatio).

Poticaj sastavljanju "Kronike" vjerojatno mu je dala činjenica što na Istoku nije bilo Jeronimova nastavka, a i njegovi zapadni nastavljači, Prosper Tiron i Hidacije, uspjeli su svoje kronike dovesti samo do druge polovice petog stoljeća (do 455, odnosno 468. godine). Ovo je ostavljalo popriličnu kronološku prazninu, bez obzira na mogućnost da su ih u rukopisima nastavili njihovi prepisivači. Otuda je sasvim razumljiva omiljenost Marcelinove "Kronike" koja je za posljedicu imala kako Kasiodorovu preporuku (on je po važnosti smješta odmah iza Euzebijeve i Jeronimove kronike), tako i dopunu samoga autora (do 534), kao i kasniji nastavak nepoznatoga spisatelja (sačuvan za razdoblje do 548)...

Naslov originala
Chronicon
Prevod
Bruna Kuntić-Makvić
Urednik
Hrvoje Gračanin
Dimenzije
21 x 12 cm
Izdavač
Antibarbarus, Zagreb, 2006.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
9-53-249001-9

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Vizantijska civilizacija

Vizantijska civilizacija

Steven Runciman

Kapitalno djelo o Bizantu i njegovoj umjetnosti, društvu, religiji, politici, običajima i povijesti!

Minerva, 1964.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
11,998,99
Eseji iz grčke prošlosti

Eseji iz grčke prošlosti

Burckhardt
Jacob Burckhardt

Ovaj svezak sadrži četiri Burckhardtova eseja: Zemlja Feačana u Homerovoj Odiseji, Grci i njihovi umjetnici, O zaslugama Grka za nauku i Bizant u X vijeku.

Zora, 1953.
Hrvatski. Latinica. Broširano s omotom.
6,284,40
Komes Marcelin i svijet ranog Bizanta

Komes Marcelin i svijet ranog Bizanta

Gračanin
Hrvoje Gračanin

Marcelin, poznatiji pod dometkom Komes (oznaka višega dvorskoga dostojanstva), bivši službenik i pouzdanik istočnorimskoga cara Justinijana I., autor je kronike usredotočene na povijest Istočnoga Rimskog Carstva od 379. do 534.godine.

Jesenski i Turk, 2018.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
19,99
Najveće kulture svijeta 7: Bizant

Najveće kulture svijeta 7: Bizant

Ania Skliar

Najveće kulture svijeta kolekcija je osam knjiga koje govore o velikim svjetskim civilizacijama. Knjige su po prvi puta izdane u Hrvatskoj 2005. godine u Rijeci od izdavača Extrade d.o.o., ali je i svih osam knjiga izdano i posebno za Večernji list.

Extrade, 2005.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
32,14 (komplet)
Žitja Konstantina Ćirila i Metodija i druga vrela

Žitja Konstantina Ćirila i Metodija i druga vrela

Osnovni tekstovi za proučavanje života i dela Konstantina Ćirila i Metodija su njihove biografije, ili, kako ih tradicionalno nazivamo: žitije. Žitije Konstantina Ćirila i Žitije Metodije su tekstovi izuzetne istorijske i književne vrednosti.

Kršćanska sadašnjost, 1992.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,42
Vizantijska civilizacija

Vizantijska civilizacija

Louis Bréhier
Nolit, 1976.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
16,5812,43