Mornar

Mornar

Dick Bruna

Ilustracije i slikovnice Dika Brune su svetski poznate. Tajna njihovog uspeha je jednostavnost. Smanjenjem slike oni zadržavaju svoju suštinu i postaju piktogrami.

Jake primarne boje privlače pažnju dece, posebno najmlađih. Dika Bruna inspirisao je čuveni holandski stil slikanja (de stijl). Boje koje koristi su posebno pomešane za njega - poznate su u celom svetu kao "boje Dika Brune". Pogled njegovih likova usmeren je direktno ka gledaocu. Figure zrače otvorenošću i iskrenošću. Radovi Dika Brune podstiču dečju maštu i individualnost. Tekst slikovnice je pisan u stihovima i lako se pamti i obogaćuje dečji rečnik novim pojmovima. Ovo su jednostavne edukativne slikovnice koje osvajaju sve generacije.

Dik Bruna je napravio prvu slikovnicu, Miffi, 1955. godine. Inspirisan Matisovim delom, razvio je sopstveni minimalistički stil. Sa jasnim crnim linijama i čistim, živim bojama stvorio je malog zečića koji će postati poznat širom sveta. Mifi nije jedini lik u slikovnicama Dika Brune. Tu su i Popi, Boris i Barbara i Snufi. Svaki lik ima jasno izražen karakter, i svi imaju svoje priče i avanture. Okviri za slike su kvadratnog oblika, čvrsti su i laki za male ruke. Korice su teško vezane da duže izdrže dečje pregledavanje i čitanje. Ilustracije su srce slikovnica. Priče se uvek dešavaju u blizini kuće – najčešće su to svakodnevne situacije, a deca mogu da izmišljaju svoje priče. Od njih deca mogu naučiti brojeve, slova, boje, imena životinja itd. Čak i starija deca vole Mifi i njene drugare.

Naslov originala
De matroos
Prevod
Stanislav Femenić
Ilustracije
Dick Bruna
Dimenzije
16 x 16 cm
Izdavač
Golden marketing, Zagreb, 2004.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53212-164-3

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Strašljiva sova

Strašljiva sova

Antoneta Klobučar
Sipar, 2010.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,98
Neka bude taj dan

Neka bude taj dan

Biljana Čučak
Sipar, 2020.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,98
1001 words in pictures

1001 words in pictures

P. P. Lakhani

Slike definišu divan svet dece. '1001 reč u slici' koristi živopisne šarene slike da upozna decu sa rečima na koje nailaze u svakodnevnom životu.

Alka' s publications, 1995.
Engleski. Latinica. Broširano.
5,884,12
Damjan i štap života

Damjan i štap života

Neven Drozdek

Bajka o dalekom i fantastičnom svijetu koji polagano umire, o njegovim stanovnicima čija su srca otvrdnula i neustrašivom dječaku Damjanu koji će u taj svijet unijeti vjeru, nadu i nadahnuće za dobro i plemenito.

Sipar, 2017.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,76
Mačak Prkonjica : priče u stihu i pjesme za djecu

Mačak Prkonjica : priče u stihu i pjesme za djecu

Zorislav Vidaković
Vlastita naklada, 2007.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,98