Raznolikosti religioznog iskustva

Raznolikosti religioznog iskustva

William James
James

Raznolikosti religioznog iskustva je knjiga psihologa i filozofa Vilijama Džejmsa sa Univerziteta Harvard. Sastoji se od njegovih predavanja o prirodnoj teologiji, koja su držana na Univerzitetu u Edinburgu u Škotskoj između 1901. i 1902. godine.

Ova knjiga nikada ne bi bila napisana da nisam dobio nagradu „Gifordovog predavača“ iz prirodne filozofije na Univerzitetu u Edinburgu. Tražeći predmet za dva kursa od po deset predavanja, za koje sam postao odgovoran, učinilo mi se da bi prvi kurs mogao da bude deskriptivan sa temom „Religijske težnje čoveka”, a drugi metafizički na temu „Njihovo zadovoljstvo kroz filozofiju” . Ali dok sam ga pisao, neočekivani porast psiholoških podataka doveo je do toga da se druga tema potpuno zanemari, tako da opis čovekove religiozne konstitucije sada ispunjava dvadeset predavanja.

Moglo bi se reći da sam u dvadesetom predavanju pre nagovestio nego izneo sopstvene filozofske zaključke, pa čitalac koji želi da ih odmah upozna treba da pređe na stranice 331-354 i „Postscript“ knjige. Nadam se da ću jednog dana ove zaključke izraziti u eksplicitnijem obliku. Verujući da nas široko poznavanje pojedinosti često čini mudrijim od posedovanja apstraktnih formula, ma koliko one bile duboke, pretrpao sam predavanja konkretnim primerima i izabrao ih među ekstremnijim izrazima religioznog temperamenta. Stoga, nekim čitaocima, pre nego što dođu do sredine knjige, može izgledati da nudim karikaturu na temu. Takvi grčevi pobožnosti, reći će, nisu zdravi. Ako, međutim, budu imali strpljenja da je pročitaju do kraja, verujem da će ovaj nepovoljan utisak nestati, jer na kraju spajam verske podsticaje sa drugim principima zdravog razuma, koji ispravljaju ekscese!, i omogućavam čitaocu da crta umereni zaključci po volji.

Za pomoć u pisanju ovih predavanja, dugujem Edvinu D. Starbucku sa Univerziteta Stanford, koji mi je dao svoju veliku kolekciju rukopisa; Henriju V. Rankinu iz East Northfielda, nepoznatom prijatelju od poverenja kome dugujem vredna obaveštenja; Theodore Flournoi iz Ženeve, Canning Schillern iz Oksforda i njegov kolega Bendžamin Rand za dokumente; mom kolegi Dikinsonu S. Mileru i mojim prijateljima Tomasu Renu Vardu iz Njujorka i pokojnom Vincentiju Lutoslavskom iz Krakova za važne sugestije i savete. Najzad, dugujem više nego što mogu da izrazim razgovorima sa nepokajanim Tomasom Dejvidsonom i korišćenju njegovih knjiga u Glenmoru iznad doline Kin.

Univerzitet Harvard, mart 1902.

Naslov originala
The Varieties of Religious Experience
Prevod
Nada Horvat
Naslovnica
Ratko Janjić-Jobo
Dimenzije
23 x 14 cm
Broj strana
370
Izdavač
Naprijed, Zagreb, 1990.
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Duševnost i umjetnost

Duševnost i umjetnost

Pavao Vuk Pavlović

Umjetnost doprinosi »očovječenju« i razvoju moralnih vrijednosti te ju je Vuk-Pavlović odredio bitnim odgojnim sredstvom koje dovodi do potpunog ostvarenja čovjeka.

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1976.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
13,98
Higijena duše

Higijena duše

Ignace Lepp

Ova knjiga nudi nekoliko pojašnjenja i neke praktične savete koji bi mogli biti posebno korisni roditeljima i drugim vaspitačima.

Kršćanska sadašnjost, 1994.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,12
Mudrost snova : Kako razumjeti i primjenjivati jezik simbola

Mudrost snova : Kako razumjeti i primjenjivati jezik simbola

Klausbernd Vollmar

U ovom uvodu u primenu snova u svakodnevnom životu, najpoznatiji nemački stručnjak za snove Klausbernd Volmar pokazuje kako da razumete snove i da ih upotrebite za rešavanje svakodnevnih problema i postizanje većeg nivoa radosti u životu.

CID-NOVA, 2011.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,36
Parapsihologija

Parapsihologija

Ryzl
Milan Ryzl

Milan Ryzl se prihvatio pionirskog zadatka da objasni ono sto je teško objašnjivo i što izaziva zabunu. Zbog toga je njegova knjiga postala klasičnim priručnikom, koja pokušava pronalaziti odgovore na pitanja na koja se ne može lako odgovoriti.

Prosvjeta, 1975.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
6,32
O nervoznom karakteru (osnovi uporedne individualne psihologije i psihoterapije)

O nervoznom karakteru (osnovi uporedne individualne psihologije i psihoterapije)

Adler
Alfred Adler

Za Adlera je svaka ličnost neponovljiva i jedinstvena celina, vođena jednim osnovnim ciljem koji oblikuje ceo njen život, stvarajući njegov poseban „stil života“.

Matica srpska, 1989.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
7,82
Jastvo i drugi

Jastvo i drugi

Leing
Ronald Leing

Leingov kulturni utjecaj, bilo da smo za ili protiv njegove antipsihijatrije, nesporan je. Jastvo i drugi je pronicljiv i potresan napad na bezdušnu znanost, nesvjesnu vlastitog sadizma - to je bogata, sugestivna, argumentirana i humana knjiga.

Bratstvo-Jedinstvo, 1989.
Hrvatski. Latinica. Broširano s omotom.
7,62