Čovjek sa zlatnom rukom

Čovjek sa zlatnom rukom

Nelson Algren

Čovjek sa zlatnom rukom (1949.) Nelsona Algrena jedan od temeljnih romana američke književnosti nakon Drugog svjetskog rata. Naširoko se smatra Algrenovim najvećim i najtrajnijim djelom. Osvojio je Nacionalnu nagradu za knjigu 1950.

Da napiše Čovjeka sa zlatnom rukom, da rekreira taj izolirani i odbojni svijet čikaškog predgrađa, da nađe termine i svlada žargon, autor je morao izvršiti veliki broj pripremnih studija.

Centralno lice, čiju sudbinu pratimo od početka do konca romana, upoznavajući usput i sudbine njegovih prijatelja i znanaca -to je Frankie Mašina, s pravim imenom Francis Majcinek. On je po zanimanju djelitelj karata - čovjek sa zlatnom rukom... Franciev je najbliži prijatelj"Vrabac", koji se bavi krađom pasa, a to zanimanje krije pod bezazlenim nazivom "pronalazač izgubljenih pasa". Autor slakoćom barata žargonom kartaša, njihovim uzrečicama i šalama, kao št s lakoćom razmatra o psima i prati Vrapca na njegovim krađama i pretvaranju pasa iz jedne rase u drugu...

Da postigne istinitost i cjeloitost čitave atmosfere, čitavog tog svijeta, autor pušta lica da govoresvojim jezikom, a to je šatrovački jezik, pun sočnih, duhovitih izraza, koji je inače poznat pod imenom slang. Taj jezik čikaškoga podzemlja predstavljao je specifičan problem za prevodioce, koji su se morali poslužiti našim, hrvatskim slangom, da bi uspješno prenijeli u naš jezik stilističke osobitosti Algrenova djela. Zbog toga su svome prijevodu na kraju dodali kraći rječnik šatrovačkih i nekonvencionalnih izraza, koji se javljaju u romanu.

Naslov originala
The Man with the Golden Arm
Prevod
Ivan Slaming, Antun Šoljan
Urednik
Novak Simić
Ilustracije
Edo Murtić
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
389
Izdavač
Zora, Zagreb, 1955.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Nema primeraka u ponudi

Poslednji primerak je nedavno prodat.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Rituali smrti

Rituali smrti

Kathy Reichs
Mozaik knjiga, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,223,92
Džep pun žita

Džep pun žita

Christie
Agatha Christie

Rex Fortescue, glava obitelji financijera, iznenada umre u svom uredu u Londonu. Ispostavi se da je otrovan. Jedini trag inspektora Neela je šačica raži nađena u pokojnikovu džepu.

Globus, 1986.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
5,99
Very good, Jeeves

Very good, Jeeves

P. G. Wodehouse
Penguin books, 1957.
Engleski. Latinica. Broširano.
4,90
Pregovaračica

Pregovaračica

K. J. Howe

Thea Paris čitav svoj život bori se s krivnjom. Kad je imala samo osam godina, smrznuta od straha promatrala je otmicu svog dvanaestogodišnjeg brata Nikosa iz njihova doma u Kanziju u Africi.

Znanje, 2017.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,28 - 4,36
Ispraznite Titanic

Ispraznite Titanic

Milan Osmak
Mladost, 1986.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,00
Tajni nevidljivi rat 1

Tajni nevidljivi rat 1

Đurica Labović
Dunav, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,30