Dječji dom, Jastrebarsko

Dječji dom, Jastrebarsko

Ćiril Petešić

Dokumenti (1939-1947)

Iako je naslov ove knjige ˝Dječji dom u Jastrebarskom (1939.-1947.)- Dokumenti˝, čitatelj će zapaziti da je težište knjige na prikazu onog razdoblja kad je u Jastrebarskom postojao dječji logor za djecu dovedenu iz logora Stara Gradiška i drugih jasenovačkih logora, od 12. srpnja do početka studenog 1942. godine. Razlog tome je što je upravo tome razdoblju u našem poratnom tisku posvećen veliki broj članaka, feljtona, nekoliko knjiga, ali jedan kritički prikaz zbivanja nije dat. Drugi je razlog što je izostalo objavljivanje najznačajnijih dokumenata u cijelosti. Neki od njih ako su i citirani, korišteni su u intenciji pojedine rasprave ili knjige, ali ne i oni dijelovi dokumenata koji stvari daju osjetno drukčije svijetlo. Treći je razlog što su objavljena brojna »sjećanja«, nastala 30-40 godina nakon zbivanja u Jastrebarskom za vrijeme drugog svjetskog rata. »Sjećanja« su objavljivana uglavnom fragmentarno, a ona su ipak dokumenti drugoga reda (sekundarni). Zbog ovih sam razloga nastojao što veću pažnju posvetiti objavljivanju primarnih dokumenata u cijelosti i u tom je pogledu, po mom uvjerenju, vrijednost ove knjige. Čitatelji dosad nisu imali prilike uočiti da je kratka povijest dječjeg doma u Jastrebarskom imala nekoliko faza: prijeratna, kad je Banovina Hrvatska osnovala svoj dom za siročad, početna ratna, dok dječjem domu nije pridodan i logor za djecu iz jasenovačkih logora koji je postojao gotovo 4 mjeseca, daljnja faza do svršetka rata i poratna faza. Posebno je značajno bilo formiranje dječje zarazne bolnice, koja je nakon prestanka dječjeg logora nastavila djelovati kao epidemijska bolnica. Osim toga, u Jastrebarskom su zapravo postojala tri dječja doma i to su bili državni dječji domovi, pod brigom i nadzorom Banovine Hrvatske, ministarstva NDH i poslije rata Republike Hrvatske.

Naslovnica
Martina Petek Stupar
Dimenzije
24 x 17 cm
Broj strana
212
Izdavač
Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1990.
 
Tiraž: 1.200 primeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
8-63-970084-2

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Povijest Hrvata : Knjiga treća

Povijest Hrvata : Knjiga treća

Klaić
Vjekoslav Klaić

Treće doba : vladavine kraljeva iz različitih porodica (1301 - 1526), od gubitka Dalmacije do Matije Korvina (1409 - 1457).

Nakladni zavod Matice hrvatske, 1974.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
32,26 (komplet)
Mass killing and genocide in Croatia 1991/92

Mass killing and genocide in Croatia 1991/92

A book of evidence (based upon the evidence of the Division of Information, the Ministry of Health of the Republic of Croatia).

Hrvatska sveučilišna naklada, 1992.
Engleski. Latinica. Tvrde korice.
12,98
Ustani, bane!

Ustani, bane!

Studio promotion.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,89
Speak Now or Never: The 1933 Dubrovnik PEN Club Congress

Speak Now or Never: The 1933 Dubrovnik PEN Club Congress

Matan
Branko Matan

Ova knjiga koristi arhivsku građu kako bi prepričala priču o 11. Međunarodnom kongresu PEN-a u Dubrovniku, Jugoslavija, 1933., koji se pokazao ključnim kongresom u povijesti PEN-a.

Hrvatski centar P.E.N.-a, 1993.
Engleski. Latinica. Broširano.
16,24
Hrvati i Hrvatska pod Napoleonom Velikim

Hrvati i Hrvatska pod Napoleonom Velikim

Ivan Devčić

Na temelju povjestnih podataka, ukrašeno sa četrnaest slika. (Godina izdanja približna.)

Knjižarnica Lavoslava Hartmana, 1880.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
19,99
Pisana riječ u Hrvatskoj

Pisana riječ u Hrvatskoj

Vladimir Pezo, Božidar Gagro, Radovan Ivančević, Radoslav Katičić, Duje Rendić-Miočević, Eduard H...

Pisana riječ u Hrvatskoj dio je ukupne kulturne povijesti Hrvatske. Svoju pisanu kulturu i književnost Hrvati su izgrađivali kroz stoljeća na tri pisma - glagoljici, latinici i hrvatskoj ćirilici i na tri jezika – na hrvatskom, staroslavenskom i latinskom

Muzej MTM, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
15,3612,29