Igra sjena

Igra sjena

Matea Čvagić Prašnjak

U urbanom Osijeku grupa od šest mladih umjetnika i muza osnovala je društvo Union.

Osnivač kompanije je mladi i talentovani arhitekta i graditelj Oton Trupi, dok ostatak kompanije čine dva pisca, slikar, njihove muze i svojevrsni mađioničar. Uz beskrajnu inspiraciju, mladalački entuzijazam i snažno prijateljstvo, šta im može stati na put? Samo nesrećna ljubav. I može li ih rođenje dvoje dece – rođenih u razmaku od samo nekoliko meseci, koja se decenijama kasnije sretnu u krajnje neobičnim okolnostima i otkriju davno zakopane tajne nekada čuvenog unijatskog društva – ponovo spojiti? Osijek, 1909. Bernar, mladi doktor velikih snova, ide ka vili na uglu sa teškom kožnom torbom u ruci, ponavljajući u mislima očeve reči: Ovo je jedinstven medicinski slučaj za tebe, sine. Bernard nije imao pojma koliko je medicinski slučaj koji mu je poveren bio jedinstven, sve dok nije stigao na odredište i otkrio da mora da izleči svog pacijenta, a da ga nikada nije video i nikada ga nije pregledao. Da li je zadatak sa kojim se Bernard suočava odraz čistog ludila biznismena, spremnog da plati Bernardu nezamislivu sumu novca za lečenje nepoznatog i nevidljivog pacijenta, ili se iza ovog nemogućeg zadatka krije velika i opasna tajna? Onaj koji će odjekivati kroz decenije. Osijek, 1952. Marsel Magnolio nije samo vlasnik knjižare, i nije samo pisac – on je i jedno i drugo. Njegova knjižara je jedna od onih koja se ne može naći nigde drugde – smeštena je na svega šezdesetak kvadrata, ali su zidovi od poda do plafona prekriveni hrastovim policama punim knjiga, od kojih je većinu napisao on na zahtev ljudi koji su želeli da se njihove priče zapišu. Marselu su se podjednako dopale sve priče koje je pisao, sve dok mu na Badnje veče 1952. nije pokucao stranac. Sa sedim uvojcima i crnim kaputom prekrivenim snegom, gledao je Marsela kroz svoje okrugle zamagljene naočare, a u koščatoj ruci držao je pismo napisano Marselovim poznatim rukopisom. To je bila njegova priča koja je zasenila sve one koje je Marsel do sada napisao. Osijek, 2016. Iris Atenis je kolekcionar pokvarenih, zapuštenih, odbačenih i zaboravljenih stvari. Kada njen otac, konzervator i restaurator David Athenis, odluči da kupi i obnovi imanje u Osijeku – tzv. tajni Vila Union – Iris se s njim seli u Osijek i tamo se zapošljava kao profesor na Filozofskom fakultetu. Svoju kolekciju nosi sa sobom, ne sluteći da više nikada neće biti ista. Iako se godinama trudila da podjednako voli svaku sitnicu u svojoj kolekciji, ona koju će naći u ruševinama njihovog novog imanja, neobično krhka i prodorna do srži, ostaće ranjivo urezana u njenom umu i srcu. Šapućući joj, kao u beskrajnoj tami: Kalipso. Ali hajde da pređemo na početak ove priče. Jedan od Irisinih početaka i davni kraj Calipsine.

Urednik
Rudolf Ćurković
Ilustracije
Lucija Gjerek
Naslovnica
Matea Prašnjak
Dimenzije
21 x 15 cm
Broj strana
229
Izdavač
Lux noctis, Belišće, 2022.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53503-220-5

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Specifičnost ovog primerka:
Potpis autora
Posveta
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Liline

Liline

Zdravko Luburić
STAJER-GRAF d.o.o., 2002.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,98
Stari pisci hrvatski #32: Adrijanskog mora sirena

Stari pisci hrvatski #32: Adrijanskog mora sirena

Zrinski
Petar Zrinski

Po rukopisu bečke Nacionalne biblioteke priredio Tomo Matić. Osim spjeva o opsadi Sigeta, knjiga sadrži i predgovor Josipa Bratulića te njegov Rječnik manje poznatih riječi.

Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, 1957.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
12,36
Zlatarovo zlato

Zlatarovo zlato

Šenoa
August Šenoa
Znanje, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
2,52
Kroza smijeh i suze

Kroza smijeh i suze

Iso Cepelić

Ova knjiga je deo ciklusa „Slavonica – doprinosi Slavonije hrvatskoj književnosti i istoriji“.

Privlačica, 1994.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,48
Zimzelenke

Zimzelenke

Stjepan Ilijašević

Ova knjiga je deo ciklusa „Slavonica – doprinosi Slavonije hrvatskoj književnosti i istoriji“.

Privlačica, 1994.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,28
U registraturi

U registraturi

Kovačić
Ante Kovačić

Roman "U registraturi" objavljen je 1888. godine, u nastavcima u književnom časopisu "Vijenac", a kao knjiga objavljen je tek 1911. godine i predstavlja vrhunac stvaralaštva Ante Kovačića (1854-1889), hrvatskog romanopisca i pesnik.

Mozaik knjiga, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
7,24