Filozofija otpora

Filozofija otpora

Marijan Krivak

U svetu entropijskih poredaka umreženih „kontrolnim društvima“ (Delez), jedino što nam je preostalo je svojevrsna FILOZOFIJA OTPORA.

Otpor je kao „ljudski previše ljudski“ poriv da se osvoji enklava pravde u nemoćnom (jedino) formalnom okviru ljudskih prava i sloboda. Nadalje, filozofija danas mora biti u onome što se od antike naziva eudaimonia – sreća kao blaženstvo. Odgovor, pak, na pitanje šta je filozofija, može biti samo „filozofirajući odgovor”. Njena izreka „ljubav prema mudrosti“ nam više nije dovoljna kao odlučujuća. Hajdeger i Delez i Gatari rešenje za svoje pitanje o „vrednosti” filozofije – po mom dubokom uverenju – dobijaju u Badiuovoj osebujnoj „metafizici stvarne sreće”. Centralni deo knjige – njen interludij – bavi se fenomenima jezika i umetnosti, posebno filma. Umetničko delo Julija Knifera (uporedo sa filmskim opusom Mihovila Pansinija) postaje čin slobode, dakle OTPOR! Oba autora nastoje da svojim anti-stavom – Knifer sa antislikarstvom, a Pansini sa antifilmom – afirmišu umetnost samua. Kako onda označiti mesto JEZIKA u takvoj „filozofiji otpora“? Jezik, kao nešto što najviše pripada svakom ljudskom entitetu, treba osloboditi njegove komunikativne svrhe. Do toga bismo mogli doći ako obnovimo JEZIK kao generičku suštinu čoveka. Konačno, dostizanje jezika je i medij dolaska u svet (Sloterdijk). Poslednji deo knjige posvećen je terminu „fašizacija“. Šta je fašizam? Pojam kome se iznova vraćam potrebno je objasniti u operativnom smislu njegove trenutne filozofsko-teorijske upotrebljivosti. Da li je još uvek moguće pristupiti pojmu istorijski i epistemološki? Šta je FILOZOFSKI OTPOR OTPOR besmislenom i besmislenom svetu? Kroz ovu umetnost otkriva se revolucionarna želja za događajem naseljavanja nove zemlje i ljudi u kojima se rađa filozofija. Filozofija je reteritorijalizovana protiv svih dispozitiva kapitala, u „nefašističkom postojanju, u polju imanencije“.

Dimenzije
24 x 17 cm
Broj strana
171
Izdavač
Filozofski fakultet, Osijek, 2019.
 
Tiraž: 120 primeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Bitak i povijesnost

Bitak i povijesnost

Davor Rodin
Fakultet Političkih Nauka, 1982.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,50
Klasna borba i koncepcije razvoja

Klasna borba i koncepcije razvoja

Luka Marković

Ovo djelo se bavi temama klasne borbe i različitim koncepcijama društvenog i ekonomskog razvoja, pružajući uvid u sociološke i ekonomske teorije relevantne za to vrijeme.

Naprijed, 1978.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,98
Stiegler and Technics

Stiegler and Technics

Christina Howells, Gerald Moore, Christopher Johnson, Michael Lewis, Ian James, Serge Trottein, P...

Ova zbirka eseja prva je knjiga na engleskom jeziku o djelu Bernarda Stieglera, sve značajnije ličnosti u novoj generaciji francuskih filozofa koja se, tijekom posljednjih desetak godina, pojavila nakon Foucaulta, Deleuzea i Derridaa.

Edinburgh University Press, 2013.
Engleski. Latinica. Broširano.
13,24
Obilje i nasilje

Obilje i nasilje

Ivan Kuvačić

Ova knjiga je zbirka eseja i rasprava o suprotnostima i tendencijama u suvremenom visokorazvijenom kapitalističkom društvu.

Naprijed, 1979.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
7,98
Za filozofiju novog razvoja

Za filozofiju novog razvoja

Francois Perroux

Za filozofiju novog razvoja, autor Fransoa Peru predstavlja značajno delo koje se bavi ekonomskim i društvenim aspektima razvoja.

Matica srpska, 1986.
Srpski. Latinica. Broširano s omotom.
4,98
O historijskom materijalizmu

O historijskom materijalizmu

Marx, Engels
Karl Marx, Friedrich Engels
Školska knjiga, 1975.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,99