Filozofija otpora

Filozofija otpora

Marijan Krivak

U svijetu entropijskih poredaka premreženih »društvima kontrole« (Deleuze), jedino što nam preostaje jest osebujna FILOZOFIJA OTPORA.

Otpor je to kao »ljudski isuviše ljudski« poriv za osvajanjem enklava Pravednosti u impotentnom (tek) formalnom okviru ljudskih práva i sloboda. Nadalje, filozofija danas mora biti u onome što se još od Antike naziva eudaimonia - sreća kao blaženstvo. Odgovor, pak, na pitanje što je filozofija, može biti tek »filozofirajući odgovor«. Ne dostaje nam više kao presudan njezin izrijek kao »ljubav spram mudrosti«. Heidegger i Deleuze&Guattari razrješenje svojega pitanja o »štostvu« filozofije dobivaju - prema mojem dubokom uvjerenju - u Badiouovuoj osebujnoj »metafizici zbiljske sreće«. Središnji dio knjige - njegov interludij - bavi se fenomenima jezika i umjetnosti, posebice filma. Umjetničko djelo Julija Knifera (supostavljeno s filmskim opusom Mihovila Pansinija) postaje aktom slobode, dakle OTPORA! Obojica autora nastoje, svojim anti-stavom - Knifer anti-slikom, a Pansini anti-filmom - afirmirati umjetnost sàmu. Kako, pak, označiti mjesto JEZIKA u takovrsnoj »filozofiji otpora«? Jezik se kao nešto najnavlastitije svakome ljudskom entitetu treba osloboditi svoje komunikacijske svrhe. Do toga bismo mogli stići ako obnovimo JEZIK kao generičku bit čovjeka. Konačno, dospijevanje u jezik jest i medij dolaska u svijet (Sloterdijk). Posljednji dio knjige posvećen je pojmu "fašizacije". Što je to fašizam? Pojam kojemu se uvijek iznova vraćam potrebno je objasniti u u operativnom smislu njegove aktualne filozofijsko-teorijske upotrebljivosti. Može li se povijesno-epistemološki još uvijek pristupiti pojmu? Što je to FILOZOFIJSKI OTPOR OTPOR besmislenom i bespojmovnom svijetu? Kroz to se umijeće razotkriva revolucionarna želja za jednim događajem nastanjivanja nove zemlje i naroda u kojemu se rađa filozofija. Filozofija se re-teritorijalizira naspram svih dispozitiva kapitala, u »ne-fašističkoj egzistenciji, u polju imanencije.

Dimenzije
24 x 17 cm
Broj strana
171
Nakladnik
Filozofski fakultet, Osijek, 2019.
 
Tiraž: 120 primjeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

NATO kao lijeva ruka Boga?

NATO kao lijeva ruka Boga?

Slavoj Žižek
Arkzin, 1999.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
10,99
O historijskom materijalizmu

O historijskom materijalizmu

Marx, Engels
Karl Marx, Friedrich Engels
Školska knjiga, 1975.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,99
Druga smrt neoliberalizma

Druga smrt neoliberalizma

Slavoj Žižek

Uz brojne teorijske reference, paralaktične obrate, sočne viceve i interpretacije filmova, iznova pred sobom imamo dobrog starog Žižeka u najboljoj formi.

Fraktura, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
19,64
Filozofija ikonoklastike (esejistika)

Filozofija ikonoklastike (esejistika)

Ferid Muhić
Veselin Masleša, 1989.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,99
Radikalno žrtvovanje

Radikalno žrtvovanje

Terry Eagleton

Knjiga Radikalno žrtvovanje teoretičara kulture Terryja Eagletona snažna je i pronicljiva kulturološka analiza žrtvovanja – koja se bavi teologijom, književnošću, politikom i filozofijom – kao temelja suvremenog, ali i drevnog društvenog poretka.

Naklada Ljevak d.o.o., 2019.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
15,24