John Steinbeck

John Steinbeck

Američki književnik (Salinas, 27. II. 1902 – New York, 20. XII. 1968), s prekidima studirao prirodne znanosti na Sveučilištu Stanford (1919–25). Radio kao fizički radnik te reporter; za II. svjetskoga rata bio ratni dopisnik. Zapažen je uspjeh postigao humorističnim pričama o montereyskim seljacima (paisanos) i dokoličarima (Četvrt Tortilla – Tortilla Flat, 1935). Glasovite su i njegove priče slične tematike sakupljene u zbirkama Nebeski pašnjaci (The Pastures of Heaven, 1932) i Duga dolina (The Long Valley, 1938). Zaokupljenost životom kalifornijskih poljodjelaca prerasla je u sve naglašeniju društvenu kritiku: u romanu Neizvjesna bitka (In Dubious Battle, 1936) tematizirao je štrajk berača voća na kalifornijskim plantažama, a u romanu O miševima i ljudima (Of Mice and Men, 1937) pripovijedao je o dvojici lutajućih poljoprivrednih radnika, koji tijekom depresije tragaju za domom i čovječnošću. Njegov je vjerojatno najpoznatiji roman Plodovi gnjeva (The Grapes of Wrath, 1939), priča o obitelji Joad, farmerima iz Oklahome, koji se tijekom depresije sele u Californiju (filmsku je verziju snimio redatelj J. Ford, 1940). Zapaženi su mu i priča o odrastanju Crveni poni (The Red Pony, 1937) te antinacistički roman Mjesec je zašao (The Moon Is Down, 1942), o njemačkoj okupaciji Norveške. Roman Istočno od raja (East of Eden, 1952), preradba biblijske priče o Kainu i Abelu, sadrži mnogo autobiografskih elemenata o obiteljskim odnosima. Njegov je posljednji važniji roman priča o suvremenoj Americi Zima našega nezadovoljstva (The Winter of Our Discontent, 1961). Iskustva s putovanja po SSSR-u objavio je u putopisu Ruski dnevnik (A Russian Journal, 1948), a s putovanja po SAD-u u Putovanjima s Charleyem u potrazi za Amerikom (Travels with Charley in Search of America, 1962). Više je njegovih djela ekranizirano. Ustrajna potraga za ispunjenjem koja redovito završava razočaranjem, snažna potreba za osvješćivanjem položaja obespravljene i osiromašene ruralne Amerike, svijest o prirodi kao organskoj, neraskidivoj cjelini, zatim silovit, nesmiljen izraz, katkad nostalgičan, sentimentalan i melodramatičan, neka su od obilježja njegova djela koje je steklo mnogo poklonika, ali i osporavatelja. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1962.


Naslovi u ponudi

O miševima i ljudima / Crveni poni / Keneri Rou

O miševima i ljudima / Crveni poni / Keneri Rou

John Steinbeck

Dobitnik Nobelove nagrade i, uz Hemingwaya i Faulknera, jedan od američke »velike trojice«, nije mogao našoj publici biti bolje predstavljen nego pripovijetkom »O miševima i ljudima«, svojom najboljom prozom.

Jugoslavijapublik, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,34
Plodovi gneva

Plodovi gneva

John Steinbeck

Radnja romana odvija se u vrijeme masovne migracije farmera iz Oklahome i susjednih država u plodne doline Kalifornije u potrazi za poslom i zemljom.

Slovo Ljubve, 1977.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,584,61
The Red Pony

The Red Pony

John Steinbeck
Bantam books, 1963.
Engleski. Latinica. Broširano.
2,50
Zlatni pehar

Zlatni pehar

John Steinbeck

Prvi Steinbeckov roman, objavljen 1929. nosi podnaslov »Život Henryja Morgana, bukanira, s povremenim aluzijama na povijest« pa tako upozorava da djelo ne čitamo kao autentičnu biografiju onog pravog historijskog Henryja Morgana.

Zora, 1971.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
5,123,84