Ronald Leing

Ronald David Laing (7. listopada 1927. – 23. kolovoza 1989.), obično citiran kao RD Laing , bio je škotski psihijatar koji je opsežno pisao o mentalnim bolestima — posebno o psihozama i shizofreniji . Laingova gledišta o uzrocima i liječenju psihopatoloških fenomena bila su pod utjecajem njegovog proučavanja egzistencijalne filozofije i bila su u suprotnosti s kemijskim metodama i metodama elektrošokova koje su postale psihijatrijska ortodoksija. Laing je iskazane osjećaje pojedinog pacijenta ili klijenta uzeo kao valjane opise osobnog iskustva, a ne jednostavno kao simptome mentalne bolesti. Iako ga je javnost povezivala s antipsihijatrijskim pokretom, odbacio je tu etiketu. Laing je shizofreniju smatrao normalnom psihološkom prilagodbom na disfunkcionalni društveni kontekst, iako je kasnije u životu revidirao svoja stajališta.

Politički, Laing je smatran misliocem nove ljevice .

Lainga je tumačio David Tennant u filmu Mad to Be Normal iz 2017. godine .


Naslovi u ponudi

Činjenice života

Činjenice života

Ronald Leing

Knjiga istražuje egzistencijalne i filozofske aspekte ljudske prirode, odnosa i svijesti, kroz prizmu njegovih inovativnih psihoterapijskih ideja.

Prosveta, 1985.
Srpski. Latinica. Broširano.
11,82
Jastvo i drugi

Jastvo i drugi

Ronald Leing

Leingov kulturni utjecaj, bilo da smo za ili protiv njegove antipsihijatrije, nesporan je. Jastvo i drugi je pronicljiv i potresan napad na bezdušnu znanost, nesvjesnu vlastitog sadizma - to je bogata, sugestivna, argumentirana i humana knjiga.

Bratstvo-Jedinstvo, 1989.
Hrvatski. Latinica. Broširano s ovitkom.
7,62