Thomas Richard Miles

Thomas Richard Miles

Thomas Richard Miles (11. ožujka 1923. – 11. prosinca 2008.) bio je emeritus profesor psihologije na Sveučilištu Bangor .

Njegova istraživačka karijera bila je posvećena proučavanju razvoja disleksije kao konstitucionalnog poremećaja, koji je vjerojatno "oblik afazije", priznanju da djeca s disleksijom imaju posebne obrazovne potrebe i da bi trebala postojati zakonska obveza škola da ih ispune. , te, sa svojom suprugom Elaine, razvoju i evaluaciji nastavnih metoda za pružanje takve podrške.

Jedan od prvih studenata instituta za eksperimentalnu psihologiju na Sveučilištu Oxford , bio je pod velikim utjecajem eminentnog eksperimentalnog psihologa Olivera Zangwill-a . Njegovo prvo mjesto predavača bilo je na Sveučilištu North Wales u Bangoru na odjelima za obrazovanje i filozofiju 1949. Imenovan je prvim profesorom novog Odsjeka za psihologiju u Bangoru 1963. Bio je član osnivač Britanske udruge za disleksiju 1972. i bio jedan od njegovih potpredsjednika. Godine 1974. osnovao je Bangor Dyslexia Unit (sada Miles Dyslexia Center) zaposliti učitelje, obučiti ih u višeosjetnim metodama obuke i organizirati njihov rad u zajednici, u suradnji s lokalnim obrazovnim vlastima Gwynedd i Anglesey.

Nakon svojih kliničkih promatranja mnogih pojedinačnih slučajeva razvojne disleksije i posljedične identifikacije češćih aspekata sindroma, razvio je Bangorov dijagnostički test za disleksiju, prvi put objavljen 1982. i sada preveden na brojne jezike, uključujući velški i japanski. Pokretač je časopisa Dyslexia .

Također je opsežno pisao o prirodi inteligencije, lingvističkoj filozofiji, religiji i znanosti.


Naslovi u ponudi

Disleksija: Sto godina istraživanja i prakse

Disleksija: Sto godina istraživanja i prakse

Thomas Richard Miles, Elaine Miles

Disleksija je tema proučavanja u različitim zemljama sviejta. Jedan od glavnih ciljeva bio je učiniti knjigu razumljivu običnom čitatelju. Ivzjestan stupanj stručnog izraza bio je neizbježan, ali su objašnjeni većini nepoznati pojmovi.

Naklada Slap, 2004.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
23,76