Tomislav Šola

Tomislav Šola

Tomislav Sladojević Šola (Zagreb, 1948.), povjesničar umjetnosti, sveučilišni profesor, muzeolog. Diplomirao je povijest umjetnosti i engleski jezik (Sveučilište u Zagrebu 1969. – 1974.), a zatim je studirao novinarstvo (Fakultet političkih znanosti, Zagreb), poslijediplomski studij muzeologije u Zagrebu, dvogodišnji tečaj suvremene muzeologije (Sorbonne, Pariz, 1978. – 1979.) i potom doktorirao iz muzeologije (Sveučilište u Ljubljani, 1985). Nakon sedmogodišnje kustoske prakse u Zagrebu (1975. – 1981.) i potom sedam godina ravnateljstva u Muzejskom dokumentacijskom centru (1981. – 1987.), prof. Šola zaposlio se kao docent na Sveučilištu u Zagrebu, a umirovljen je kao redovni profesor u stalnom zvanju (1987. – 2013.). Njegovo je akademsko istraživanje blisko povezano sa stručnim iskustvom kustosa, urednika, predavača i konzultanta.

Glavni istraživački interesi profesora Tomislava Šole najbolje su prakse u domeni baštine, a posebno u ispitivanju njezinih teorijskih podloga, za koje je predložio pojmove "heritologija" (1982.) i "mnemozofija"; (1987.). Oba termina opisuju konvergenciju muzeja i zanimanja vezanih za baštinu u jednu mega-struku zasnovanu na zajedničkoj znanosti. Potonji pojam kao "kibernetska filozofija baštine", rješava pitanja javnog pamćenja i institucija na točniji način. Njegova predavanja i izdavačka djelatnost pokrivaju i mnoge druge teme. Većina njegovih knjiga i tekstova slobodno je dostupna na: www.mnemosophy.com

Profesor Šola utemeljitelj je konferencije Najbolji u baštini (The Best in Heritage) – jedine godišnje smotre nagrađenih muzejskih, baštinskih i konzervatorskih projekata (Dubrovnik, 2002.).


Naslovi u ponudi

Lacković

Lacković

Tomislav Šola

Monografija donosi popis kolektivnih i samostalnih izložbi Ivana Lackovića, reprodukcije njegovih djela, biografiju kao i kritike njegovih djela.

Jugoslovenska knjiga, 1986.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
17,3613,89