Roj Medvedev

Roj Medvedev

Roj Aleksandrovič Medvedev ( ruski : Roj Aleksándrovič Medvédev ; rođen 14. studenog 1925.) je ruski političar i pisac. Autor je disidentske povijesti staljinizma , Neka povijest sudi ( ruski : K sudu istorii ), prvi put objavljene na engleskom jeziku 1972. godine.

Medvedev je rođen u Tbilisiju , Transkavkaska SFSR , Sovjetski Savez. Imao je jednojajčanog brata blizanca, biologa Zhoresa Medvedeva , koji je umro 2018. S marksističkog gledišta, Roy je kritizirao bivšeg sovjetskog glavnog tajnika Josipa Staljina i staljinizam općenito tijekom sovjetske ere. Početkom 1960-ih Medvedev je bio angažiran u izdanjima samizdata . Bio je kritičan prema neznanstvenoj prirodi lizenkovizma .

Medvedev je izbačen iz Komunističke partije 1969. nakon što je njegova knjiga Neka povijest sudi objavljena u inozemstvu. Knjiga je kritizirala Staljina i staljinizam u vrijeme kada su službeni sovjetski propagandisti pokušavali rehabilitirati bivšeg generalnog sekretara. Let History Judge odražava disidentsko razmišljanje koje se pojavilo 1960-ih među sovjetskim intelektualcima koji su tražili reformističku verziju socijalizma poput Medvedeva. Zajedno s Andrejem Saharovim i drugima, objavio je svoje stajalište u otvorenom pismu sovjetskom vodstvu 1970. U knjizi koju je napisao u koautorstvu sa svojim bratom blizancem Zhoresom, Pitanje ludila, Medvedev opisuje Zhoresovo prisilno opredjeljenje na psihijatrijskoj klinici u Kalugi. Bolnica (vidi Politička zloporaba psihijatrije u Sovjetskom Savezu ). Zhores, biolog disident , ispitivan je u bolnici o svojoj upletenosti u samizdat i njegovoj knjizi Uspon i pad TD Lysenka . Zhores je 1970-ih prognan u Britaniju.

Medvedev se ponovno pridružio Komunističkoj partiji 1989., nakon što je Mihail Gorbačov pokrenuo svoj program perestrojke i glasnosti postupnih političkih i ekonomskih reformi. Izabran je u Kongres narodnih zastupnika Sovjetskog Saveza i imenovan je članom Vrhovnog sovjeta , stalnog radnog tijela Kongresa. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Medvedev i deseci drugih bivših komunističkih zastupnika u sovjetskom i ruskom parlamentu osnovali su Socijalističku partiju radnog naroda i postali supredsjedatelji te stranke. Godine 2008. Medvedev je napisao biografiju Vladimira Putina u kojoj je pozitivno ocijenio njegove aktivnosti kao predsjednika.


Naslovi u ponudi

Buharinove posljednje godine

Buharinove posljednje godine

Roj Medvedev

Knjiga Roja Medvedeva značajan je doprinos sve učestalijim raspravama o rehabilitaciji Buharina koje se vode u nekim europskim komunističkim partijama.

Globus, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
4,99