Clark Ashton Smith

Clark Ashton Smith

Clark Ashton Smith (13. siječnja 1893. - 14. kolovoza 1961.) bio je američki pisac i umjetnik. Rano je stekao lokalno priznanje, uglavnom zahvaljujući entuzijazmu Georgea Sterlinga , za tradicionalne stihove u duhu Swinburnea. Kao pjesnik, Smith se svrstava među romantičare zapadne obale uz Joaquina Millera , Sterlinga i Noru May French i zapamćen je kao "posljednji od velikih romantičara" i "bard iz Auburna". Smithov rad hvalili su njegovi suvremenici. HP Lovecraft je izjavio da je "u čistoj demonskoj neobičnosti i plodnosti začeća Clark Ashton Smith možda nenadmašan", a Ray Bradburyrekao je da mi je Smith "ispunio um nevjerojatnim svjetovima, nevjerojatno lijepim gradovima i još fantastičnijim stvorenjima".

Smith je bio jedan od "velike trojice Čudnih priča , s Robertom E. Howardom i H. P. Lovecraftom", iako su neki čitatelji prigovarali njegovoj morbidnosti i kršenju pulp tradicije. Fantasy pisac i kritičar L. Sprague de Camp rekao je za njega da "nitko nakon Poea nije toliko volio dobro istrunuo leš". Smith je bio član Lovecraftovog kruga, a njegovo književno prijateljstvo s Lovecraftom trajalo je od 1922. do Lovecraftove smrti 1937. Njegov rad obilježen je izuzetno bogatim i kitnjastim rječnikom, kozmičkom perspektivom i dozom sardonizma, a ponekad i prostakluka.

O svom stilu pisanja, Smith je izjavio: "Moj vlastiti svjesni ideal bio je zavarati čitatelja da prihvati nemogućnost, ili niz nemogućnosti, pomoću neke vrste verbalne crne magije, u čijem se postizanju služim proznim ritmom, metaforama, usporedbama, onomatopejama, kontrapunktom i drugim stilskim sredstvima, poput neke vrste bajanja."


Naslovi u ponudi