Ivan Aleksandrovič Iljin

Ivan Aleksandrovič Iljin

Ivan Iljin rođen je 10. travnja 1883. u plemićkoj porodici u Moskvi, od oca Rusa i majke Njemice. Godine 1901. Iljin počinje studije na Pravnom fakultetu Carskog moskovskog univerziteta. Na prijedlog kneza Jevgenija Trubeckoja, Iljin je 22.09.1906. ostao na katedri za pravnu enciklopediju i istoriju filozofije prava. Po magistraturi 1909., Iljin je počeo držati predavanja iz istorije filozofije prava na privatnim moskovskim ženskim visokim pravnim školama.

Na studijima u inostranstvu, tema Iljinove disertacije se izmijenila – od ”Kriza racionalističke filozofije prava…” u ”Hegelova filozofija kao učenje o konkretnosti Boga i čovjeka”. U ljeto 1911. Iljin sarađuje sa Edmundom Huserlom radi poimanja njegovih fenomenoloških metoda. Po povratku u Moskvu, Iljin nastavlja svoj rad na katedri za filozofiju prava i pravnu enciklopediju, drži predavanja i vodi seminare. On nije bio samo govornik, koji je istovremeno odlično govorio ruski i njemački, nego i dobar polemičar.

U godinama između 1920. i 1930. uzeo je aktivno učešće u političkom životu, prvo onom ruske emigracije, a zatim i u tadašnjem njemačkom. Od 1926. do 1938. održao je skoro 200 predavanja u Njemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji, Čehoslovačkoj, Austriji i Kraljevini Jugoslaviji. U početku su Njemci njegovim radom bili zadovoljni, ali su uskoro primijetili da je mnogo onoga protiv čega je Iljin istupao bilo upereno i protiv nacionalsocijalizma u Njemačkoj. Zato su počeli kritikovati njegovu književnu djelatnost i prestali objavljivati njegove radove, šta se značajno odrazilo na njegov materijalni položaj. 9. 7. 1934 Iljin je otpušten sa Instituta. Ali, on je nastavio svoju filozofsko-književnu djelatnost i pisao kao pravi antikomunista za razne listove. Uopšte, ovaj izuzetno oštroumni ruski teoretičar, nije prihvatao ni jedan politički režim koji je promovisao gušenje ljudske slobode.

Danas je ime Ivana Iljina poznato u cijeloj Rusiji, jer je on bio jedan od najvećih ruskih mislilaca i izvanredan kritičar komunističke doktrine, priređivač više od pedest knjiga, odnosno brošura i stotina ogleda i članaka na ruskom, njemačkom i drugim evropskim jezicima.


Naslovi u ponudi

Bela ideja

Bela ideja

Ivan Aleksandrovič Iljin
Logos, 2011.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
11,74
On Resistance to Evil by Force

On Resistance to Evil by Force

Ivan Aleksandrovič Iljin

Napisan 1925., O otporu zlu silom jedan je od najvažnijih traktata koje je napisao bjeloemigrantski filozof Ivan Aleksandrovič Iljin.

Taxiarch Press, 2018.
Engleski. Latinica. Broširano.
21,14