Braća Grimm

Braća Grimm

Jacob i Wilhelm Grimm su svjetski poznati bajkopisci čije su čudesne i bezvremenske bajke ostavile traga u djetinjstvima mnogih.

Jacob Ludwig Karl rodio se 4. siječnja 1785. godine, a njegov mlađi brat Wilhelm godinu dana poslije, 24. veljače 1786. u Hanauu pored Frankfurta. Obojica su završila pravni fakultet i postali sveučilišni profesori.

Braća Grimm bili su njemački filozofi i sakupljači mnogobrojnih priča koje je stvorila narodna mašta. Njihove priče zabavljaju djecu i odrasle već dugi niz godina te nema osobe koja nije čula bar za jednu njihovu bajku. Zanimljiv je i podatak da je najopsežniji njemački rječnik, koji su također pisali, dovršen sto godina poslije njihove smrti.

Svjetsku slavu su postigli davne 1812. godine kad po prvi puta objavljuju zbirku priča „Dječje i obiteljske priče“. Prvo izdanje je sadržavalo 86 priča, a svakim novim izdanjem taj broj se povećavao tako da je ta brojka narasla na preko dvjesto.

Ono što ove bajke čini tako neodoljivima djeci je upravo to što u njima dobrota, istina i ljubav uvijek pobjeđuju zlo, nepravdu i mržnju.

Njihove bajke nose univerzalnu poruku kako dobro uvijek pobjeđuje zlo te nas podsjećaju na vrijednosti koje smo danas skloni zaboraviti.

Godine 2005. UNESCO je uvrstio zbirku „Bajke za djecu i dom“ na popis nematerijalne kulturne baštine.

Među poznatim bajkama koje se čitaju generacijama svakako su: Vuk i sedam kozlića, Crvenkapica, Snjeguljica i 7 patuljaka, Ivica i Marica, Mačak u čizmama, Trnoružica, Palčić, Zlatna ribica, Matovilka, Čarobni frulaš iz Hamelina, Kraljević žabac, Zlatokosa i tri medvjeda i mnoge druge.


Naslovi u ponudi

Trnoružica / Crvenkapica

Trnoružica / Crvenkapica

Braća Grimm

Najljepše bajke svijeta !

Znanje, 2014.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,86