Jožef Ač

Jožef Ač

Slikar, likovni kritičar i pedagog iz Bačke Topole (Bačka Topola 1914 ― Novi Sad 1990) bio je ključna ličnost vojvođanskog likovnog stvaralaštva tokom perioda dugog pola veka i u više navrata imao odlučujući uticaj na razvoj vojvođanskog slikarstva. Osnovnu školu je pohađao u Bačkoj Topoli nakon toga gimnaziju u Subotici. Godine 1938. završio je Beogradsku umetničku školu i nastavio studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mila Milunovića. Bio je direktor Škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu od 1952 d0 1956. i likovni kritičar dnevnog lista Magyar Szo. Područja umetničkog rada: slikarstvo, grafika i crtež.
Pо svеmu tоmе, Аč prеdstаvlја tipični lik „vојvоđаnskоg“ umеtnikа. O njegovom stvaralaštvu svedoče brojne nagrade i priznanja.


Naslovi u ponudi

Giga Đuragić Dile: Istinitije od stvarnosti

Giga Đuragić Dile: Istinitije od stvarnosti

Danilo Vuksanović, Goranka Vukadinović, Jožef Ač, Janez Kocijančić, Ištvan Domonkoš, Sava Stepano...

Giga Đuragić - Dile je jedan od najznačajnijih živih novosadskih slikara. Izvanredno opremljena monografija predstavlja krunu vrhunske umjetničke karijere koja uspješno traje već 50 godina, koliko se Dile bavi slikarstvom i izradom umjetničkih tapiserija.

Muzej Vojvodine, 2020.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
19,7515,80