Isak Emanuilovič Babelj

Isak Emanuilovič Babelj

Ruski književnik (Odesa, 13. VII. 1894 – Moskva, 27. I. 1940). Podrijetlom iz židovske trgovačke obitelji. Polazio gospodarske škole; objavljivao od 1916., bavio se u Odesi dopisništvom, sudjelovao u pohodu Crvene konjice pod vodstvom Budjonog protiv Poljske J. Piłsudskoga 1920. Kratke novele iz ciklusa Crvena konjica (Konarmija, 1926) nosile su nadnevke i ratna mjesta »zapisa« kao i prava imena zapovjednika. Tiskane su u Lefu u doba zahtjeva za »književnošću činjenica«, od koje su Babeljeve tekstove odvajali visok stupanj stilizacije, kontrastiranje surovosti Crvene armije s lirskim patosom, pripovjedačev skepticizam i potraga za humanim vrijednostima, barokna likovnost i teatralnost predočenoga te isticanje multikulturnosti operativnoga prostora zapadne Ukrajine (Poljaci, Židovi, Ukrajinci, Kozaci). Knjiga pripovijedaka Odeske priče (Odesskie rasskazy, 1931) tematizira židovsko predgrađe i ciklizira se oko bande Benje Krika. Lokalni je kolorit nazočan, ali stilizacija likova i zbivanja nije folklorna. Drame Zalazak sunca (Zakat, 1927) i Marija (1935) tematski se vežu bilo uz židovsku sredinu bilo uz unutarnje sukobe za građanskog rata.

Babelj je nastupao protiv »banalnih riječi« na Kongresu pisaca 1934., putovao u Pariz na Kongres za zaštitu kulture 1936., ali je 1939. uhićen; umro je u logoru. U Hrvatskoj su o Babelju osobno svjedočili G. Krklec (susret u Parizu) i E. Šinko (moskovsko poznanstvo).


Naslovi u ponudi

1000 najljepših novela #7-9

1000 najljepših novela #7-9

Waldo Frank, Stanislaw Przybyszewski, Šolem Alejhem, Sholem Asch, Bodo Wildberg, Slavko Kolar, Au...
Merkantile, 1929.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
8,74
Crvena konjica

Crvena konjica

Isak Emanuilovič Babelj
Izdavačko preduzeće "Rad", 1984.
Srpski. Latinica. Broširano.
3,50
Crvena konjica

Crvena konjica

Isak Emanuilovič Babelj

Crvena konjica ili Konarmija zbirka je kratkih priča ruskog pisca Isaaca Babelja o 1. konjičkoj armiji. Priče se odvijaju tijekom Poljsko-sovjetskog rata i temelje se na Babelovom dnevniku koji je vodio dok je bio novinar dodijeljen Prvoj konjičkoj vojsci

Nolit, 1956.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,46
Crvena konjica

Crvena konjica

Isak Emanuilovič Babelj

Zbirka kratkih priča nastala na temelju autorova vlastitog iskustva. Isak Babelj je sudjelovao u pohodu konjičke armije Budjonoga protiv poljske Pilsudskoga.

Svjetlost, 1961.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,88
Heretici i sanjari: Izbor iz poslijeoktobarske ruske proze

Heretici i sanjari: Izbor iz poslijeoktobarske ruske proze

Isak Emanuilovič Babelj, Jevgenij Zamjatin, Boris Piljnjak, Mihailo Mihailovič Zoščenko

Prvo izdanje. Izbor iz ruske proze dvadesetih godina. Sastavljač antologije, Aleksandar Flaker, nastojao je približiti čitateljima primjere ruske sovjetske proze koji su teško bili pristupačni našim čitateljima poput: Babelja, Voronskog, Piljnjaka i dr.

Kultura, 1954.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
12,42
Republika 1959/1

Republika 1959/1

Ervin Šinko, Novak Simić, Antun Šoljan, Irena Vrkljan, M. Hernandez, Nikola Miličević, Vlado Kova...

Časopis za književnost i umjetnost

Zora, 1959.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,82