Spencer A. Rathus

Spencer A. Rathus

Brojna osobna iskustva ulaze u udžbenike Spencera Rathusa. Bio je prvi član svoje obitelji koji je otišao na koledž i smatrao je da su fakultetski udžbenici hladni i zastrašujući. Kad mu se ukazala prilika da napiše udžbenike za koledž, želio je da budu drugačiji - topli i ohrabrujući, posebno za studente koji su također bili prva generacija u svojim obiteljima koja je upisala koledž.

Rathusovo prvo profesionalno iskustvo bilo je podučavanje engleskog jezika u srednjoj školi. Dio zadaće srednjoškolskog profesora je motivirati učenike. Kroz ovo iskustvo naučio je važnost humora i osobnih priča, koje su kasnije postale dio njegovog udžbeničkog pristupa. Rathus je pisao poeziju i romane dok je bio učitelj engleskog - a dio poezije objavljen je u časopisima poezije. Romani nikada nisu ugledali svjetlo dana - što mu je Rathus priznao uštedjelo mnogo neugodnosti.

Rathus je stekao doktorat znanosti. u psihologiji, a zatim je ušao u kliničku praksu i nastavu. Objavio je istraživačke članke u časopisima kao što su Behavior Therapy, Journal of Clinical Psychology, Behavior Research and Therapy, Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, Adolescence i Criminology. Njegovi znanstveni interesi su područja ljudskog rasta i razvoja, psihološki poremećaji, metode terapije i psihološka procjena.

Rathus je od tada svoju energiju uložio u pisanje udžbenika iz uvodne psihologije, razvojne psihologije, psihologije prilagodbe, ljudske seksualnosti i abnormalne psihologije. Predavao je na Sveučilištu Northeastern, St. John's University, New York University i The College of New Jersey. Njegove profesionalne aktivnosti uključuju rad u Radnoj skupini Američkog psihološkog društva za pitanja različitosti na predskolskim i dodiplomskim razinama obrazovanja u psihologiji, te u Savjetodavnom odboru Američkog psihološkog društva, Radnoj skupini Odbora za obrazovne poslove (BEA) za glavne kompetencije dodiplomskog studija psihologije .

Rathus je ponosan na svoju obitelj. Njegova supruga, Lois Fichner-Rathus, uspješna je autorica udžbenika i profesorica povijesti umjetnosti. Njegova kći Allyn je učiteljica u New Yorku. Njegova kći Jordan upisala je MFA program sa specijalizacijom iz video umjetnosti. Rathusova najmlađa kći, Taylor, studira glazbeno kazalište i može plesati u hlačama oboma. Rathusova najstarija kći, Jill, također je psihologinja.


Naslovi u ponudi