Dubravka Oraić-Tolić

Dubravka Oraić-Tolić

Dubravka Oraić Tolić, književna teoretičarka, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica, rođena je u Slavonskome Brodu 1943. godine. Filozofiju i ruski jezik s književnošću studirala je u Zagrebu i Beču. Doktorsku disertaciju obranila je 1988. godine. U razdoblju 1972. – 1997. radila je u Zavodu za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od 1998. redovita je profesorica teorije književnosti, najprije na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti, a zatim na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Za svoj rad primila je brojna priznanja, između ostaloga i Državnu nagradu za životno djelo u području humanističkih znanosti za 2012. godinu i Nagradu HAZU 2013. za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u području književnosti za knjigu Akademsko pismo. Redovita je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2014. godine u Razredu za književnost.

Dubravka Oraić Tolić podjednako uspješno djeluje i na znanstvenom i na umjetničkom području. Kao književna teoretičarka intenzivno se bavila fenomenom intertekstualnosti objavivši zapaženu knjigu Teorija citatnosti. U knjizi Muška moderna i ženska postmoderna stavlja u središte problem rodne ideologije dajući kompetentan uvid u procese i stanja suvremene književne znanosti i kulture. U nagrađenoj knjizi Akademsko pismo minuciozno je razradila sva pravila, strategije, tehnike i konvencije pisanja različitih oblika akademske proze – od znanstvenih članaka i simpozijskih referata do monografija i doktorskih disertacija.

Kao istaknuta kroatistica napisala je osobito poticajne radove o Antunu Gustavu Matošu, objedinjene u knjizi Čitanja Matoša. U svojim interpretacijama Matoševih djela D. Oraić Tolić pomiče analitički interes s teksta na kontekst, na društvene i kulturalne probleme i varijable, dok se rasprave pozicioniraju u interdisciplinarnom području. I za takva čitanja, koja uporišta nalaze u rodnim teorijama, urbanoj antropologiji, imagologiji, oniričkim teorijama ili modelima konstrukcije nacije, autorica je u djelu Antuna Gustava Matoša pronašla obilje poticaja. Dubravka Oraić Tolić ujedno je i istaknuta pjesnikinja. Svojim zbirkama Oči bez domovine, Urlik Amerike i Palindromska apokalipsa uklapa se u obzor pjesništva postmodernističkog obrata. Njezinu poeziju karakterizira grotesknost, igra riječima, postavangardna konstrukcija, kolažno strukturiranje.


Naslovi u ponudi

Pojmovnik ruske avangarde 1

Pojmovnik ruske avangarde 1

Aleksandar Flaker, Reiner Grübel, Hans Günter, Zoran Konstantinović, Bogdan Kosanović, Aage A. Ha...

Pojmovnik ruske avangarde 1 sadrži tekstove eminentnih književnih stručnjaka poput: Lene Szilard (Karnevalizacija), Gerharda Schaumanna (Montaža), Aleksandra Flakera (Optimalna projekcija)u i drugih.

Grafički zavod Hrvatske (GZH), 1984.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,24
Pojmovnik ruske avangarde 2

Pojmovnik ruske avangarde 2

Aleksandar Flaker, Živa Benčić, Sonja Briski-Uzelac, Aage A. Hansen-Löve, Bogdan Mesinger, Nirman...

Pojmovnik ruske avangarde 1 sadrži tekstove eminentnih književnih stručnjaka koji su obradili različite aspekte ruske avangardne književnosti.

Grafički zavod Hrvatske (GZH), 1984.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,42
Urlik Amerike

Urlik Amerike

Dubravka Oraić-Tolić

"Za pjesme se ne moraš otimati/ Kao ni za smrt"

Sveučilišna naklada Liber (SNL), 1981.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,99
Zagrebačka stilistička škola

Zagrebačka stilistička škola

Dubravka Oraić-Tolić
Naklada Ljevak d.o.o., 2022.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
11,509,20